Aproape 19 milioane de români sunt așteptați, astăzi, la urne pentru a-și alege reprezentanții în administrația locală și trimișii în Parlamentul European. Acesta este primul dintre cele patru scrutine programate în 2024, un an pe care analiștii l-au numit „superlectoral”.

Alegerile de astăzi sunt un prim test pentru partidele politice și pentru capacitatea acestora de a mobiliza electoratul într-un context politic dinamic. Site-ul realitatea.net va transmite LIVE cele mai importante informații și evenimente și, după închiderea urnelor, vom publica rezultatele voturilor la ambele scrutinuri – alegeri locale 2024 și alegeri europarlamentare 2024. 

EXIT POLL Alegeri 2024. Află primul REZULTATUL VOTULUI AICI – Duminică, ora 22:00

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Românii sunt așteptați, așadar, la urne să-și aleagă primarii, consilierii locali și județeni, șefii consiliilor județene, dar și europarlamentarii.

Persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare au posibilitatea de a vota cu ajutorul urnei mobile.

Prezența la vot, ora 8:00

PREZENȚA PRIMARIA BUCUREȘTI: 1.29%

EUROPARLAMENTARE
PREZENȚA LA NIVEL NAȚIONAL: 2.03%
PREZENȚA DIASPORA: 2 541 VOTANȚI

PREZENȚA LA NIVEL URBAN: 1.54% vs PREZENȚA LA NIVEL RURAL: 2.68%

Biroul Electoral Central va prezenta, din 3 în 3 ore, informații sintetice despre prezența la urne

Informaţiile sintetice vor fi prezentate public după cum urmează:

* la ora 10:30 – pentru ora 10:00

* la ora 13:30 – pentru ora 13:00

* la ora 16:30 – pentru ora 16:00

* la ora 19:30 – pentru ora 19:00

* la ora 22:30 – pentru ora 22:00 (când este programată închiderea urnelor).

Scrutinul de astăzi este de o importanță majoră, întrucât cetățenii își vor exprima opinia atât asupra celor care îi vor reprezenta în administrația locală, cât și asupra celor care vor apăra interesele României la nivel european.

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal.

În plus, alegătorii votează și formațiunea, alianța sau candidatul independent despre care consideră că îi va reprezenta cel mai fidel interesele la nivelul Parlamentului European.

Astfel, fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați – pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor avea la îndemână 9 opțiuni de vot la alegerile locale de astăzi pentru primăria Capitalei și pentru Consiliul General al Municipiului București.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii sunt chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

– 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare
– 15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale (surse)
– 8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare