Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 778. Conflictul generat de Rusia dă naștere unor dezbateri aprinse și în campania electorală din SUA.

UPDATE 9:27 – Ucraina – Cel puţin 10 atacuri ruseşti în regiunea Harkov, potrivit guvernatorului

Forţele ruseşti au efectuat cel puţin 10 atacuri în cursul nopţii împotriva „infrastructurii critice” în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, aflată în plină alertă aeriană, a anunţat joi dimineaţă guvernatorul local, scrie AFP.

„Ocupanţii au efectuat cel puţin 10 lovituri împotriva infrastructurii esenţiale din oraşul Harkov şi regiunea sa”, a relatat Oleg Sinegubov pe reţeaua de socializare Telegram.

„În prezent, nu există victime”, a adăugat el.

Potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Igor Terejov, armata rusă a folosit „rachete” pentru a lovi al doilea cel mai populat oraş din Ucraina.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Satelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie, a declarat miercuri echipa sa de campanie, după ce preşedintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită, informează Reuters.

Preşedintele Zelenski, într-un interviu cu grupul de presă Axel Springer publicat marţi, i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a putea auzi care sunt ideile fostului preşedinte american de a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus în cel mai recent discurs

Echipa de campanie a lui Trump a spus miercuri, într-un mesaj e-mail, că Zelenski nu a avut o comunicare oficială cu fostul preşedinte american.”Nu a existat niciun demers din partea lui Zelenski, iar preşedintele Trump a spus public că nu ar fi potrivit ca el să meargă în Ucraina chiar acum, deoarece nu este comandant-şef”.

Candidaţii la preşedinţia SUA călătoresc adesea în străinătate pentru a-şi „şlefui” prerogativele de politică externă. Foşti candidaţi republicani care au renunţat la cursa electorală acum, precum fostul vicepreşedinte Mike Pence şi fostul guvernator al statului New Jersey Chris Christie, au vizitat Ucraina în timpul campaniei pentru obţinerea nominalizării republicane. În timpul primei sale curse prezidenţiale din 2016, Donald Trump s-a deplasat în Mexic, unde s-a întâlnit cu preşedintele Enrique Pena Nieto.

Donald Trump şi republicanii din linia dură a partidului se opun în Congres aprobării ajutorului suplimentar destinat Ucrainei, cu posibila excepţie a unui împrumut.

Trump a câştigat nominalizarea republicană în martie şi se va confrunta cu preşedintele democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Un admirator de multă vreme al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a criticat sprijinul Washingtonului pentru Ucraina în războiul său cu Rusia şi a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales.

Trump a declarat într-un interviu pentru Reuters în iunie anul trecut că guvernul de la Kiev ar putea fi nevoit să cedeze un teritoriu Rusiei pentru a opri războiul. Dacă ar deveni preşedinte, totul ar fi supus negocierilor, a spus el.

Washington Post a raportat duminică că Donald Trump a spus în privat că ar putea pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda Rusiei Crimeea şi regiunea de graniţă Donbas.

În comentariile sale de marţi, preşedintele Zelenski a spus că este deschis să asculte propunerile lui Trump, dar şi-a exprimat şi scepticismul.”Dacă înţelegerea este ca noi să renunţăm pur şi simplu la teritoriile noastre şi aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”, a spus el.