Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a ales să sprijine și să fie alături, ca partener, de Asociaţia SOS Autism Bihor, cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului.
În fiecare an, ziua de 2 aprilie este marcată simultan în întreaga lume prin manifestări diverse, menite să atragă atenția asupra tulburărilor din spectrul autist, pentru respectarea demnităţii acestor persoane, pentru oportunităţi şi şanse egale la o viaţă normală.
În Oradea, manifestările au debutat la sediul Asociaţiei SOS Autism Bihor, unde a avut loc „Ziua Porţilor Deschise”. Sub deviza: „Trăieşte o clipă în mintea unei persoane cu autism”, participanţii, printre care viceprimarul municipiului Oradea, dl Florin Birta şi directorul DAS Oradea, dna Arina Moş, au făcut un tur al centrului şi au participat la o oră de terapie pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist pentru a înţelege suferinţele acestor tineri şi a părinţilor lor.
Evenimentele vor continua, de la ora 17.30, cu un marş de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii cu privire la tinerii şi persoanele cu forme grave ale autismului. Participanţii, persoane cu diferite dizabilităţi şi membri ai comunităţii locale, purtând îmbrăcăminte de culoare albastră, se vor reuni, începând cu ora 17.15, pe platoul din faţa magazinului „Crişul”, de unde vor porni pe traseul strada Republicii – Piaţa Unirii.
Orădenii sunt invitați să vă alăture la acest marş, care atrage atenția asupra faptului că aceste persoane există şi sunt oameni care au nevoie de sprijinul întregii comunităţi din care fac parte.
În semn de solidaritate cu persoanele cu tulburări din spectru autist, clădirea Primăriei Municipiului Oradea va fi iluminată pentru câteva ore în albastru, culoare care reprezintă simbolul conştientizării autismului.
Autismul este o tulburare complexă, care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei.
Asociaţia SOS Autism Bihor a fost înființată în luna martie a anului 2007, de către 14 părinți de copii şi adulți cu autism, care au dorit să schimbe în bine viaţa copiilor lor. Din anul 2016 asociaţia oferă servicii licențiate în Centrul de Zi pentru adulți cu dizabilități, terapie de recuperare, de grup sau individuală pentru tineri cu autism, kinetoterapie, terapie prin dans, prin artă, aromaterapie, în sediul de pe str. Pompiliu Miron nr.5 Oradea, sediu pus la dispoziţie de către municipalitate. Programul centrului este de luni până vineri între orele 08 şi 16.00.
Autismul trebuie privit ca o neuro-diversitate umană, fiind nedrept să privăm aceşti tineri de șansa de a se dezvolta, a învăța și a se realiza potrivit cu talentele lor.