În 5 octombrie 2019 s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea solemnă a primului an școlar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Cu ocazia centenarului, colegiul împreună cu Primăria Oradea organizează o serie de evenimente pentru a sărbători cei 100 de ani de existență.
Programul evenimentelor a fost prezentat joi, 5 septembrie de către directorul instituției școlare Florin Nicoară, directorul adjunct Anca Micle și Mihai Jurca din partea APTOR.
Conform spuselor celor prezenți, programul activităților organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Colegiului Național „Emanuil Gojdu” este variat, incluzând atât programe destinate elevilor actuali cât și celor care și-au terminat studiile în băncile acestei școli.
„În majoritatea programelor organizate am încercat să implicăm atât foști gojdiști, ei arătându-se foarte bucuroși și entuziasmați să aibă posibilitatea de a se implica, cât și elevii actuali. Parte din cei contactați, absolvenți ai Colegiului, vor participa atât ca participanți la evenimente dar sunt printre ei și organizatori ai programelor care vor începe încă de la finele lunii septembrie”, a menționat directorul școlii.
Astfel, programele vor începe în data de 29 septembrie, când va avea loc crosul gojdiștilor în Parcul 1 Decembrie. La evenimentul intitulat „Aleargă cu Gojdu” organizatorii așteaptă atât elevii actuali, cu părinții, cât și foști elevi, sau oricare orădean care simpatizează cu școala și dorește să ia parte la sărbătoarea Centenarului. Cei interesați sunt rugați să se înscrie pe pagina aleargacugojdu.com, a anunțat doamna Anca Micle.
Data de 30 septembrie este dedicată expozițiilor, când în cabinetul de biologie se va deschide o expoziție realizată de elevi, intitulată „Frumusețea din reciclabile”, după care în sala festivă vor fi expuse fotografii.
În data de 1 octombrie se vor lansa mai multe cărți, Decenalul 2009-2019; Monografia centenarului; numărul aniversar al revistei școlii care a fost înființată în anul 1937 și este printre cele mai vechi reviste școlare din România, respectiv o carte inedită: 100 de gojdiști de prestigiu. Această carte cuprinde cei mai renumiți gojdiști, personalități care performează în domeniul în care au lucrat sau lucrează.
Legat de această carte, directorul Nicoară a spus că momentan au cunoștință de nu mai puțin de 20 de academiciani care au studiat la Gojdu, iar printre cei 100 de gojdiști menționați există personalități din toate domeniile posibile.
În timp ce ziua de 2 octombrie este dedicată actualilor elevi, organizându-se mese rotunde, sesiune de comunicări, prezentări, concursuri sau competiții, a doua zi, în 3 octombrie, se vor organiza evenimente de diferite tematici pentru absolvenții școlii.
În data de 4 octombrie va avea loc un concurs interjudețean, după care de la ora 15 vor fi momente artistice și vor fi premiați 60 de elevi din cadrul instituției.
Programul va continua în curtea școlii, cu un concert al trupei Mustang din Oradea și un concert Smiley.
Sâmbătă, 5 octombrie, manifestările vor atinge punctul culminant: la ora 12, în parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu, după care pe fațada clădirii colegiului va fi dezvelită o placă comemorativă a centenarului.
De la ora 13 vor fi diferite festivități pentru absolvenți și invitați, vor fi discursuri festive, momente artistice realizate de către absolvenții colegiului, iar de la ora 16.30 un concert al formației Celelalte Cuvinte, urmat de concertul trupei Direcția 5.
Programul complet al evenimentului încă este în discuție, de aceea organizatorii îi roagă pe cei interesați să vizualizeze periodic site-ul colegiului pentru a fi în temă cu noutățile apărute.
Cu ocazia prezentării programului, Mihai Jurca a menționat: „Centenarul Gojdu face parte din calendarul de evenimente dedicate Centenarului Unirii din 1919 din Oradea. E o sărbătoare importantă pentru noi, deoarece sărbătorim una din cele mai importante școli românești din Oradea sau România, o școală care imediat după cel de-al Doilea Război Mondial a avut cea mai mare rată de absolvenți și note mari din provincie după Capitală și care a dat orașului și nu numai o serie de personalități importante. Pentru administrația locală este o onoare să participe la aceste evenimente menite să comemoreze 100 de ani de existență a acestei școli”.
Colegiul Național „Emanuil Gojdu” are în prezent peste 1100 de elevi, 70 de profesori, iar în cei 100 de ani de la înființare aproximativ 20.700 de elevi au studiat în băncile celei mai renumite școli din Oradea.