Ieri, 22.07.2019, cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră Române, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea şi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea au participat la şedinţa festivă organizată cu ocazia împlinirii a 155 de ani de existenţă instituţională. Evenimentul a avut loc la Sala ,,Gheorghe Miclăuş’’ din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră ,, Avram Iancu’’ Oradea.

La manifestare au mai participat, Prefectul județului Bihor- domnul Ioan Mihaiu, reprezentanţi din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a celorlalte  structuri subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, jurnaliști precum şi reprezentanţii poliţiei maghiare.

În cadrul festivităţii, după citirea mesajului Inspectorului General al Poliţiei de Frontieră Române, au fost avansaţi în gradul profesional următor, înainte de termen, 13 de poliţişti de frontieră, 5 ofiţeri şi 8 agenţi, care au avut rezultate deosebite în combaterea migraţiei ilegale, contrabandei cu ţigarete şi a traficul ilicit cu produse de tutun. De asemenea, din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea a fost avansat în gradul profesional următor înainte de termen,un ofiţer de poliție.

Cu ocazia acestui eveniment, în această săptămână, la nivelul I.T.P.F. Oradea se vor  desfăşura mai multe competiţii în diverse domenii,  în cadrul cărora participanţii îşi vor testa abilităţile, iar  echipele câștigătoare vor primi diplome/cupe/medalii:

  • Turneul de fotbal Cupa ”ZILEI POLIŢIEI DE FRONTIERĂ 2019„ la Socodor;
  • Concurs de pescuit, a XII-a ediție 2019, la Balta Paleu şi un concurs culinar la Valea lui Mihai.

Tot cu această ocazie colegii din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea ce fac parte din Ansamblul ”STELELE BIHORULUI„ au prezentat la finalul activătății un moment artistic.

Informaţii de background:

La data de 24 iulie 1864, domnitorului Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc nr. 893, prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov” şi integrarea lor în cadrul armatei sub autoritatea nemijlocită a Ministerului de Război. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 104 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică (24 iulie) a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.

Ziua  de 24 iulie 2019, împlinim 20 de ani de la data înființării Poliției de Frontieră prin unificarea trupelor grănicerești cu cele de control trecere frontieră, astfel cum s-a stabilit prin Hotărărea C.S.A.T 113  din 16 decembrie privind Programul M.I. de restructurarea forțelor cu competențe la frontiera de stat. Dispoziție îndeplinită prin O.U.G  nr.80 din 4 iunie 1999 de înființare a Poliției de Frontieră Române.