Zi crucială, astăzi, la Stockholm, capitala Suediei – țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE. Miniștrii de resort din Uniune se întâlnesc în prima ședință a Consiliului JAI, după eșecul aderării României la Schengen. Însă, pe ordinea de zi nu apare acest subiect, dar a fost inclusă situația migratiei. Exact problema pe care o invocă Austria cand se opune intrării României în spațiul de liberă circulație.
Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 26-27 ianuarie, fiind una informală. Aderarea României și Bulgariei la Schengen – respinsă de Austria și Olanda – nu figurează pe agendă. Cu o zi înaintea JAI, Olanda a cerut ca Uniunea Europeană să oblige mai multe ţări să-şi preia cetăţenii consideraţi neeligibili pentru a rămâne pe teritoriul blocului comunitar, prin restricţionarea accesului la vize.
Consiliul JAI se va desfășura în capitala Suediei, țară care din 1 ianuarie și până în 30 iunie deține președinția Consiliului UE.
Temele aflate pe agenda JAI
Pe agenda reuniunii informale se află, potrivit programului oficial, următoarele teme:
Migrație și azil – politica de returnare în UE
Lupta împotriva crimei organizate
Rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale.
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
Pe agenda JAI nu se află și tema extinderii Schengen
URMĂTORII PAȘI PENTRU ADERAREA LA SCHENGEN
26-27 ianuarie – Consiliul JAI (ședință informală, ordine de zi: migranți)
9-10 februarie – Consiliul European
9-10 martie – Consiliul JAI (ședință formală)
8-9 iunie Consiliul JAI (ședință formală)
SURSA: Realitatea PLUS