Astazi, vremea va fi instabila. In majoritatea zonelor ţarii, vor fi innorari accentuate, descarcari electrice, ploi torenţiale, intensificari ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h şi izolat peste 80 km/h) şi grindina. Se vor inregistra cantitaţi de apa insemnate, ce vor depaşi 30 l/mp, iar in Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei şi in Carpaţii Meridionali, peste 50 l/mp. Temperaturile maxime se vor incadra intre 18 şi 28 de grade.
In capitala, Vremea va fi instabila si vor fi perioade cu ploi, vant puternic, vijelii şi posibil grindina. Temperatura maxima va fi de 27…28 de grade. La munte, Vor fi innorari accentuate şi frecvente descarcari electrice, averse torenţiale, intensificari ale vântului, vijelii şi pe arii restrânse grindina. Se vor inregistra cantitaţi de apa insemnate, ce vor depaşi in Carpaţii Meridionali, 50…90 l/mp. Temperatura aerului va fi in scadere.
La mare, Cerul va fi noros, iar dupa-amiaza şi noaptea vor fi ploi, descarcari electrice, intensificari ale vântului şi condiţii de grindina. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 19 şi 23 de grade, iar cele minime vor fi de 16…17 grade.
Oana Păduraru, meteorolog ANM, a vorbit la Realitatea PLUS despre fenomenele meteo extreme din ultimele zile și a preconizat când va trece acest episod și când ar putea să apară primele temperaturi de vară în țara noastră.
„În principiu, ploile vor mai dura până mâine dimineață la ora 10 când va expiră codul galben pentru instabilitate atmosferică. Trebuie să ne concentrăm pe ziua de azi și noaptea care urmează pentru că în partea de sud a țării, în zona Olteniei și partea vestică a Munteniei care se află sub cod portocaliu, aici vor fi în continuare manifestări de instabilitate, cantități importante de apă în intervale scurte de timp, vijelii, căderi de grindină.
Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse la orele serii și în zona Transilvaniei, cantitățile de apă în zonele avertizate zonele portocaliu depășesc 70-90l, există pericol de inundații. În zonele cod galben se depășește 40l pe mentru pătrat.
În ceea ce privește Capitala, ne așteptăm și în această după amiază la instabilitate atmosferică, contăm și pe cantități de apă dar mai ales pe intensificări ale vântului, descărcări electrice, căderi de grindină.
Începând de mâine, luni și marți, ne mai așteptăm la instabilitate atmosferică, seara. O ameliorare din punct de vedere al instabilității ar fi la mijlocul săptămânii viitoare, în zona țării noastre va crește câmpul de presiune și va ține departe astfel de manifestări.
Valorile termice au scăzut în mare parte din țară ieri, o scădere semnificativă față de ziua de vineri pentru că am avut zone, Banatul, Crișana, unde scăderea a fost de peste 10 grade și vremea a devenit rece în aceste regiuni. Maximele termice au pornit de la 14 grade. În ceea ce privește regimul termic, valorile vor fi in creștere, spre sfârșitul săptămânii ne așteptăm la o vreme călduroasă”, a explicat meteorologul ANM Oana Păduraru la Realitatea PLUS.