Viceprimarul Florin Birta a primit azi, 11 aprilie, la Primăria Oradea, vizita unui grup de elevi și profesori din Chile, sosiți la Oradea în cadrul proiectului internaţional intitulat „Bridge Across the Ocean” – Pod peste ocean.

Colegiul Național Emanuil Gojdu este partener în acest proiect și gazda elevilor din Chile,  activățile proiectului fiind coordonate de profesoara Raluca Mica.

Cei nouă elevi de la Colegiul San Patricio din Chiguayante au fost însoțiți de profesorii lor, respectiv de Patricio Inostroza – director, Katherine Cordova – profesoară de limba engleză și Jorge Laurie – psiholog.

Aceștia se află de o săptâmână în Oradea, fiind invitații Colegiului Național Emanuil Gojdu.

Viceprimarul Florin Birta s-a adresat elevilor și profesorilor chilieni: „Mă bucur să vă avem azi prezenți la Primăria Oradea. În primul rând aș dori să vă mulțumesc că ați avut grijă de copiii noștri atunci când v-au vizitat anul trecut și sper că ați fost primiți la Oradea cu aceeași căldură și că v-ați bucurat de orașul nostru. Oradea este un oraș multicultural, multietnic și multireligios. Orașul are o arhitectură aparte, clădirile având o amprentă a culturii austro-ungare, dar și o amprentă a culturii evreiești. În ultimii ani, orașul s-a dezvoltat foarte mult, iar noi ca administrație am încercat să extindem zonele pietonale, să reabilităm fațadele frumoaselor clădiri și să încurajăm turismul. Mă bucur de relația pe care v-ați construit-o cu Colegiul Național Emanuil Gojdu, acesta fiind unul dintre cele mai bune colegii din orașul nostru și unul dintre cele mai performante din țară. Profesorii de acolo fac o treabă foarte bună, iar noi le mulțumim pentru acest lucru. Ne bucurăm că ne-ați fost oaspeți și vă mai așteptăm cu drag la Oradea!”.

Viceprimarul Florin Birta a oferit apoi profesorilor chilieni un album cu „Povestea palatelor orădene”, album editat de Oradea Heritage.

Timp de 10 zile, elevii chilieni, alături de elevii gojdişti, au derulat mai multe activităţi non-formale atât în Oradea, cât și în județul Bihor, dar și în alte orașe ale țării, în urma cărora elevii din România şi Chile au ajuns să lege prietenii, să se cunoască reciproc şi descoperă specificul cultural şi civilizaţia celor două țări.

Proiectul „Bridge Across the Ocean” presupune un schimb de experiență între elevi din țări și culturi diferite. Astfel, în luna decembrie, un număr de 13 elevi de la Colegiul Emanuil Gojdu au avut ocazia de a merge în America de Sud și de a cunoaște frumusețea culturii chiliene.

„Proiectul Bridge Across the Ocean este un proiect pe care îl derulăm de  nouă ani. Practic, este un schimb de experiență între elevii şi profesorii chilieni şi elevii și profesorii români, bazat pe autofinanţare. Potrivit formatului comun, când noi îi vizităm, elevii noştri sunt cazaţi la familiile elevilor din Chile, iar când ei vin la noi, sunt cazaţi în familiile elevilor noştri, iar profesorii sunt cazaţi la profesori. Costurile proiectului sunt doar cele legate de transport”, a explicat prof. Raluca Mica.