Viceprimarul Florin Birta a participat ieri, 1 octombrie 2019, la deschiderea anului universitar la Universitatea Oradea.
Festivitatea de deschidere a avut loc în sala de sport a universității, în prezența rectorului Constantin Bungău, a prorectorului Ligia Burtă, a președintelui Senatului Universității Aurel Căuș, a noului președinte al studenților, Alin Cîndea, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor Traian Bodea și a episcopului greco-catolic Virgil Bercea.
Deschiderea anului universitar s-a făcut cu un moment muzical solemn, realizat de corul Facultății de Arte, care a interpretat Imnul național „Deșteaptă-te Române!” și „Gaudeamus igitur”.
Festivitatea a fost moderată de prorectorul Ligia Burtă, care se ocupă de serviciile studențești și de vizibilitatea Universității Oradea și care i-a invitat pe tinerii studenți de anul I să se înscrie cu încredere în asociațiile studențești cu al căror specific simt că rezonează și astfel să ia parte activ la viața studențească orădeană.
Viceprimarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți astfel: „Vă salut în numele meu și al primarului Ilie Bolojan și mulțumesc conducerii Universității din Oradea și corpului academic pentru că ne oferă în fiecare an acest minunat prilej, de a participa la deschiderea anului universitar. Apoi doresc să vă mulțumesc vouă, dragi studenți, pentru că ați ales o parte dintre voi să vă continuați studiile în Oradea, iar o parte ați ales să veniți la Universitatea din Oradea și să nu plecați din orașul vostru. De ce vă mulțumesc? Pentru că, potrivit datelor statistice sunt nouă români pe oră care pleacă din țară. Asta înseamnă într-o zi peste 200 de români, iar într-un an peste 85.000 de români care își caută destinul în altă parte. Dacă ne gândim, asta înseamnă aproape jumătate din populația orașului nostru, fapt care pentru o comunitate creează grave probleme, pentru că rămâne fără forță de muncă. Astfel, noi, care suntem vremelnici pe anumite funcții, trebuie să oprim acest lucru. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, un oraș puternic nu poate exista fără o universitate puternică. Vreau să mulțumesc conducerii Universității Oradea pentru că a înțeles acest lucru. Astfel, în parteneriat cu Primăria Oradea se dezvoltă Campusul Școlar Integrat , iar asta înseamnă că în primăvară vom demara lucrările la cele două centre de cazare și sperăm că în 2021 nu vor mai fi probleme cu cazările la Universitatea din Oradea. Asta înseamnă că avem nevoie de ajutorul vostru, vreau să vă implicați în viața administrativă, în viața publică, pentru că doar împreună putem schimba mentalități și doar schimbând mentalități putem avea o Românie normală. Vă doresc mult succes, spor la învățătură și Dumnezeu să fie cu voi cu toți!”
La rândul său, rectorul Constantin Bungău a prezentat structura Universității Oradea și specificul celor 15 facultăți pe care le încorporează. În ceea ce privește numărul noilor studenți înscriși anul acesta, Universitatea Oradea numără 5221 de boboci dintre care 3580 de studenți de anul I la facultate, 1479 de studenți de anul I la master și 162 de studenți la doctorat.
În ceea ce privește studenții străini care au ales Universitatea Oradea, aceștia sunt în număr de 1021 și vin din diverse țări precum: Siria, Belgia, Turcia, Ungaria, Algeria, Africa de Sud etc.