Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural împreună cu Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare vă invită în data de 28 februarie 2019 la vernisajul expoziției temporare „Zestrea Minerală a Maramureșului”.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural din Piața Emanuil Gojdu, nr. 39 – 41 (Cetatea Oradea), parterul Turnului A-B, sălile 18-19, de la ora 13:00, expoziția putând fi vizitată în intervalul 28 februarie – 20 august 2019.

Expoziția este amenajată la parterul corpului A din cadrul Cetății Oradea, în apropierea Lapidariului din cadrul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural. Turiștii vor avea astfel ocazia să admire, într-un cadru unitar, materiale litice supuse intervenției antropice, cât și eșantioane minerale  („flori de mină”) desăvârșite sub impulsul factorilor de mediu și a unor procese fizico-chimice complexe.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să admire un număr de 61 de eșantioane minerale cu calităţi estetice deosebite, recoltate din minele din jurul oraşului Baia Mare. Regiunea este considerată cea mai bogată deţinătoare de „flori de mină” din România, colecția muzeului băimărean fiind constituită din peste 17.000 de astfel de eșantioane.

Eşantioanele minerale expuse vor proveni din toate clasele sistematicii mineralogice: sulfurile și sulfosărurile vor fi reprezentate prin cristale aciculare foarte lungi de stibină, în parageneză cu baritina transparentă, de la mina Baia Sprie și prin pirita sub forma unor cristale cubice mari şi strălucitoare din munţii Tibleş; clasa carbonaților va fi reprezentată prin  formele sferice de calcit de culoare neagră alături de agregatele de calcit „dantelat” de la mina Herja, prin crustele de calcit alb, zaharoid, tipice pentru zăcământul Cavnic, filonul Gavra (eşantioane denumite popular „gavre”) și rodorozitul – mineral ce oferă eşantioane tipice pentru Baia Mare, de culoare roz intens şi luciu perlat; clasa sulfaților – va fi reprezentată prin baritina cu cristalele tabulare, mari de  de culoare galben sau albastru de  la mina Cavnic și gipsul cu cristale independente perfect transparente și de dimensiuni mari;  clasa silicaților va fi reprezentată de cuarț (cel mai des mineral întâlnit în rocile din scoarţa Pământului), cu varietatea ametist – cristale de culoare mov  intensă de la mina Săsar și Valea Roșie, dar și de la mina Cavnic – cristale groase bine dezvoltate de dimensiuni mari, agregate de cristale mărunte cu aspect de coral, cuarţul tip „brăduleţ” cu un cristal principal pe care cresc perpendicular cristale mici.

Selecția materialului de bază din cadrul expoziției a fost făcută ținându-se cont de reprezentativitatea mineralogică, de diversitate și estetica deosebită, de bogăția coloritului etc.