Un avocat din cadrul Baroului Bihor și două angajate ale Tribunalului Bihor au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru comiterea mai multor infracțiuni de fals, sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale și abuz în serviciu.

 

Potrivit DNA, avocatul din cadrul Baroului Bihor este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată  și instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

BOTĂU NICOLETA FLORINA, la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, este acuzată de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.

TAMAȘ VIORICA, la data faptelor funcționar la compartimentul de registratură din cadrul Tribunalului Bihor, este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada ianuarie – martie 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr. 50/2008.

În acest context, inculpatul, avocat în cadrul Baroului Bihor, împreună cu inculpata Tamaș Viorica și beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, ar fi falsificat un număr de șase cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme.
Ulterior, cu ajutorul celor două angajate ale Tribunalului Bihor și a unui alt funcționar din cadrul aceleiași instituții (neidentificat până în prezent), cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conținutului ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței de judecată, creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată.
Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial, aspecte la care și-ar fi adus aportul în mod direct inculpata Botău Nicoleta Florina, care ar fi inclus în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință, ar fi redactat încheierile de preschimbare a termenului (antedatate și fictive) și i-ar fi remis avocatului hotărârile judecătorești, în condițiile în care acesta nu era îndreptățit să le primească (părțile nesolicitând ca actele de procedură să îi fie comunicate acestuia și, în orice caz, nefiind efectuată, potrivit înscrisurilor de la dosare, comunicarea către acesta a hotărârilor).

După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu„, arată procurorii DNA în documentul citat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.