În urma unor analize efectuate de laboratoarele acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 22 – 29 decembrie, au fost diagnosticate la porcii domestici trei noi focare de boală, în Cheriu – comuna Oşorhei, în satul Şimian din comuna cu acelaşi nume şi în localitatea Cordău din comuna Sânmartin, potrivit DSVSA Bihor. 

 

Specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz de evoluție a PPA în Fondul de vânătoare FV 50 Borod, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind în prezent de 12.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Instituția mai a mintește că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. 

Sursa: Realitatea de Bihor