Reprezentanţii uneia dintre cele mai mari organizaţii ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, se declară îngrijoraţi de semnalul dat de Germania prin introducerea controalelor la toate frontierele sale terestre şi cer clasei politice să nu slăbească negocierile pentru aderarea ţării noastre la Schengen terestru.
Preşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002” (APTE 2002), Adrian Pop, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că decizia Germaniei de a face controale la graniţele sale timp de şase luni nu doar că va întârzia şi mai mult livrările de mărfuri, dar poate afecta şi poziţia unor state faţă de aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
„Cerem clasei politice să nu slăbească eforturile de a obţine aderarea deplină la Schengen, chiar dacă Germania a decis introducerea controalelor la frontierele terestre. Decizia Germaniei pare să ne anuleze orice şanse pentru o aderare în acest an. Poate şansele României vor creşte după schimbarea celor de la conducerea ţării în urma alegerilor, însă doar dacă nu vom mai merge cu căciula în mână şi capul aplecat la Viena”, a spus Adrian Pop.
Preşedintele APTE 2002 a arătat că transportatorii de mărfuri pierd în medie patru ore la fiecare trecere a frontierei de vest a României, iar asta face ca 18% din timpul de condus al fiecărui şofer să fie pierdut în coloanele de la graniţă.
„Un şofer care lucrează 180 de ore pe lună are opt treceri de frontieră şi o medie de patru ore de aşteptare la fiecare trecere. Asta înseamnă că pierde la frontieră 32 de ore din 180, timp în care este plătit, camionul este blocat şi nu produce profit, doar cheltuieli, în special cu taxe. Aceste costuri suplimentare pe care le are un transportator român se transferă pe umerii clienţilor finali”, a spus Adrian Pop.
La rândul său, vicepreşedintele APTE 2002, Dorin Pop, a declarat, pentru AGERPRES, că după decizia Germaniei vor creşte costurile de operare ale transportatorilor români.
„Germania este o piaţă foarte mare şi importantă pentru România, astfel că, inevitabil, transportatorii sunt afectaţi. Deocamdată, Germania face controale prin sondaj, dar avem informaţii că va intensifica verificările de la frontieră pe măsură ce va fi suplimenta personalul de control. Ne aşteptăm la întârzieri mult mai mari la preluarea mărfurilor din centrele logistice sau la descărcare, dar şi la creşterea costurilor de operare”, a spus Dorin Pop.
APTE 2002 este cea mai mare organizaţie a transportatorilor de mărfuri din vestul ţării, reprezentând circa 2.200 de companii din domeniu care au peste 15.000 de camioane.
Germania a restabilit, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigraţia ilegală. Verificările au loc la graniţele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, pe lângă cele instituite anterior la frontierele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.
În principiu, astfel de controale la frontierele interne sunt interzise în spaţiul Schengen, dar în cazul unor ameninţări la adresa ordinii sau securităţii publice, ele pot fi introduse pe o perioada de şase luni, cu o prelungire totală care nu depăşeşte doi ani.
Controalele Schengen la frontierele aeriene şi maritime au fost ridicate pentru România şi Bulgaria la 31 martie, dar cele la frontierele terestre sunt încă în vigoare.
AGERPRES