Protejarea proceselor democratice vitale împotriva atacurilor cibernetice și campaniilor de dezinformare a devenit o preocupare generală, mai ales acum în preajma alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel de atacuri, care cresc în frecvență și intensitate, erodează încrederea publică și îi determină pe cetățeni să se îndoiască de integritatea procesului electoral. Imixtiunile electorale nu reprezintă o noutate, însă amploarea amenințărilor actuale este fără precedent, acestea fiind parțial cauzate de progresul tehnologic. În calitate de furnizor important de tehnologie, Microsoft are un rol însemnat în sprijinirea eforturilor de îmbunătățire a integrității alegerilor în Europa.
Campaniile politice sunt deosebit de vulnerabile la atacuri. Volumul mare de informații cu caracter confidențial le transformă în ținte principale. Touși, acestea nu dispun întotdeauna de garanții și resurse suficiente de securitate pentru a preveni intruziunile. Pentru a aborda în mod specific această problemă, Microsoft a anunțat recent extinderea serviciului de securitate Microsoft AccountGuard pe 12 noi piețe din UE. Săptămâna trecută, John Frank, Vice Președinte UE pentru Relații Guvernamentale, Microsoft, a anunțat extinderea accesului la acest serviciu de securitate în alte opt țări din Europa, printre care și România, Croația, Cipru, Grecia, Malta, Polonia, Slovenia și Elveția.
“Acest anunț este doar o parte a activității noastre continue desfășurate în cadrul Programului Defending Democracy, care contribuie la securizarea proceselor electorale și a instituțiilor democratice din întreaga lume. În Europa, în mod special, ne-am angajat pe mai multe fronturi pentru a proteja viitoarele alegeri, cu accent pe două segmente – apărarea împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării.”, menționează John Frank, Vice Președinte UE pentru Relații Guvernamentale, Microsoft, în articolul publicat pe blogul Microsoft EU Policy.
De la lansarea sa inițială în SUA de vara trecută, Microsoft AccountGuard a fost implementat în 26 de țări, dintre care 22 sunt în Europa. Microsoft AccountGuard este un serviciu de securitate cibernetică de ultimă generație, disponibil fără costuri suplimentare pentru toți candidații politici, partidele și birourile de campanie care utilizează Office 365, precum și pentru grupuri think tank, organizații nonprofit și non-guvernamentale care lucrează la chestiuni implicate în procesul democratic și integritatea electorală. Serviciul oferă aât detectare, cât și notificare privind amenințările cibernetice din cadrul conturilor, îndrumări cu privire la modul de securizare a rețelelor și sistemelor de e-mail, notificări privind amenințările care pot apărea și acces rapid la noile funcții de securitate. Puteți afla mai multe informații despre serviciul Microsoft AccountGuard la acest link.
Având în vedere că mai multe state membre ale UE organizează alegeri importante în următorul an, Microsoft își va continua eforturile de extindere a ofertei în Europa. Deși se dorește o extindere cât mai rapidă, fiecare țară este diferită, iar serviciile trebuie adaptate pe baza nevoilor locale și în conformitate cu legislația fiecărei țări.
Cunoscând amenințările cibernetice aparte cu care se confruntă în prezent candidații politici, eforturile în spațiul securității cibernetice includ furnizarea de soluții tehnologice cum ar fi AccountGuard pentru a proteja campaniile împotriva intruziunilor, precum și consolidarea capacităților pentru a garanta că persoanele și grupurile care pot fi vizate sunt echipate cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a riposta.
Microsoft oferă posibilitatea de informare prin prisma unor sesiuni de pregătire gratuită în securitate cibernetică pentru candidați, campanii, partide politice, grupuri think tank și organizații non-profit care lucrează în spațiul electoral în perioada premergătoare alegerilor europene. Până acum, au fost pregătite aproape 1.000 de persoane, inclusiv grupuri politice și rețele europene, precum și anumite partide politice naționale și oficialități guvernamentale implicate în procesul electoral din România, dar și Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Spania, Olanda și Belgia. Sesiunile de pregătire sunt oferite în mod imparțial, sunt neutre din punct de vedere al tehnologiei și sunt aliniate la principiile stabilite în Cybersecurity Campaign Playbook: European Edition al Școlii Harvard Kennedy, care are ca scop sprijinirea experților non-tehnici în aplicarea practicilor de bază de igienă informatică în operațiunile lor.
Campaniile de dezinformare subminează procesele democratice în Europa și în întreaga lume. Microsoft intenționează să adere la Codul de bune practici al UE privind dezinformarea online pentru a spori transparența referitoare la modul în care compania acționează în această privință și pentru a colabora mai strâns cu alți actori implicați în abordările comune privind apărarea dezinformării.
În plus, compania își concentrează activitatea pe furnizarea accesului la soluții de la terțe părți care îmbunătățesc abilitățile media digitale și le oferă cititorilor informații cu privire la sursa și siguranța conținutului pe care îl consumă și distribuie. De exemplu, tehnologia oferită de startup-ul NewsGuard, condus de un grup de jurnaliști, este disponibilă ca extensie gratuită de browser, atât pe Microsoft Edge, cât și pe aplicațiile mobile Microsoft Edge pentru iOS și Android. Serviciul NewsGuard este disponibil în S.U.A. și în UK și urmează să fie lansat în Germania, Franța și Italia înainte de alegerile europene din luna mai. În plus, Microsoft colaborează cu Comisia Transatlantică pentru Integritatea Alegerilor pentru a oferi expertiză tehnică, consolidarea capacităților și finanțare.
Având în vedere necesitatea clară de cercetări academice independente suplimentare privind dezinformarea și interacțiunea algoritmilor, a automatizării și a politicii, activitatea este concentrată și pe abilitarea comunității de cercetare din Europa. Astfel, Microsoft oferă finanțare activitatății Institutului de Internet de la Oxford privind Propaganda computațională, în special prin crearea unui „Observator Electoral Internațional” care să monitorizeze dezinformarea în legătură cu viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Rezultatele proiectului vor fi publicate la sfârșitul lunii mai.