Cu ocazia Zilei Naţionale a României și a Centenarului Marii Uniri de la 1918, autoritățile locale au organizat un program festiv la care au luat parte sute de orădeni.

Festivităţile au debutat la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, cu intonarea imnului național al României de căre artiștii Filarmonicii de Stat din Oradea, urmat de oficierea ceremoniei militare și religioase.

Au urmat discursurile privind semnificaţia şi importanţa Zilei de 1 Decembrie 1918, rostite de profesorul universitar, istoricul Ioan Horga și de prefectul judeţului Bihor, domnul Ioan Mihaiu. Din partea Senatului României a luat cuvântul senatorul Florian Bodog.

În continuarea evenimentului, cei prezenți au putut asista la depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul, unde instituția Primăriei a fost reprezentată de viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta.

Festivităţile au continuat cu un impresionant moment artistic susținut de Filarmonica de Stat din Oradea, în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918.

Momentul culminant al programului l-a reprezentat defilarea cu o impresionantă paradă militară în Centrul Civic, eveniment așteptat de o multitudine de orădeni.

Imediat după finalizarea paradei, activitățile s-au mutat din nou în Piața Unirii, unde pe scena amplasată are loc un concert de muzică populară susținut de artiști locali. Tot aici a început distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan și varză murată. Porțiile sunt oferite în caserole, în două puncte de distribuţie, contra cost, la un preț de 5 lei.

În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare, preparate de către Garnizoana Oradea, la popota militară.

Festivitățile dedicate Zilei Naţionale a României 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018) se vor încheia cu defilarea și retragerea cu torțe a structurilor militare, care va avea loc la ora 17.45 pe ruta Republicii pietonal – Teatru Regina Maria – Piața Unirii. În final, în Piața Unirii, la ora 18:00 va avea loc un  foc de artificii.