Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din judeţul Bihor, au declarat duminică, într-o intervenţie live pe Facebook, că Spitalul Municipal din Oradea va deveni de luni „linia întâi” în gestionarea cazurilor de infectări cu COVID-19.
Potrivit primarului Bolojan, în Spitalul Municipal se vor pune la dispoziţie 400 de paturi, bolnavii de aici fiind relocaţi în alte unităţi sanitare pentru a crea condiţiile optime în lupta anticoronavirus.
În cursul ultimei săptămâni, a informat Carp, s-au identificat toate posibilităţile de relocare a personalului medical şi pacienţilor în spitalele din judeţ şi s-a hotărât ca Spitalul Municipal să devină spitalul de „linia întâi” în lupta împotriva coronavirusului.
Secţiile acestei unităţi sanitare au fost mutate la Spitalul Judeţean şi în clădirea Maternităţii.
„Spitalul va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi de infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime”, a declarat Carp.
Pe lângă noul aparat PCR achiziţionat pentru testarea COVID-19 şi care funcţionează de sâmbătă, Spitalul Municipal oferă posibilitatea de investigaţii CT.
Primirea urgenţelor va fi dotată de luni cu termo-scanner, astfel încât să permită decelarea cât mai rapidă a persoanelor febrile.
Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal au 75 de paturi pentru terapie intensivă, dintre care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică.
„Am şi antamat furnizarea a încă zece aparate de ventilaţie mecanică, care vor veni eşalonat în luna aprilie, până la începutul lunii mai”, a anunţat Carp.
De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie. „Pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de zeci de mii de combinezoane. Dar, deja, primele echipamente au sosit, mâine vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti speciale. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane de euro, sumă pe care, din fericire, o avem”, a spus doctorul.
El a mulţumit celor care, în ultimele trei zile, au donat bani pentru susţinerea eforturilor medicale – firme, asociaţii şi persoane particulare. S-a strâns suma de aproape un milion de lei, care este folosită pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator.