PNL crește în sondajele privind opțiunile la vot ale românilor, arată o analiză INSCOP. Alianța de guvernare PNL – PSD este percepută de către mai bine de jumătate din alegătorii celor două formațiuni drept formula ce ar trebui păstrată și pentru alegerile din 2024.
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge să votați?”, 46.7% dintre repondenți au afirmat că vor participa cu siguranță, în timp ce 20% au afirmat că sigur nu vor vota.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar participa următoarele partide politice, dvs. cu candidații cărui partid ați vota? (% total celor care au exprimat o optiune de vot si au acordat nota 10 la întrebarea privind participarea la vot – 36% din populație)
31.7% PSD
22.3% PNL, în creștere cu circa 2% față de sondajul anterior
18.2% AUR
11.2% USR
Restul partidelor, inclusiv UDMR, n-ar atinge pragul electoral de 5%.
La întrebarea „Ce părere aveți despre realizarea unei alianțe între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) la alegerile din 2024?”, peste 50% dintre votanții PNL au o părere bună sau foarte bună.
Comasarea alegerilor locale și parlamentare
Unii oameni cred că alegerile locale și parlamentare din 2024 ar trebui organizate în aceeași zi, ca să se facă economii bugetare și să se încheie mai repede perioada electorală. Alții dimpotrivă, consideră că dacă alegerile locale și parlamentare sar organiza la aceeași zi, democrația din România ar fi afectată. Dvs. ce variantă susțineți ?
Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat INSCOP Research la comanda
Partidului Național Liberal
− Datele au fost culese în perioada 5 -19 Februarie 2023.
− Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
− Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului
simplu aleator, fiind de 3000 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 1.79 %, la un grad de încredere de 95%.