Într-o declarație politică susținută în această săptămână în plenul Senatului, fostul președinte PNL Bihor, Cornel Popa a atras atenția asupra fenomenului de emigrație intelectuală ce are loc în România.

”Tot mai mulți români vor să emigreze, din cauza situației economice și politice. Potrivit unui studiu, în ultimii 8 ani au plecat din România peste un milion și jumătate. Anul trecut a fost înregistrat un număr record: peste 200.000 de români au părăsit țara, în căutarea unei vieți mai bune.

Un studiu IRES, realizat în acest an, arată că 1 din 5 români s-ar muta din țară. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați cu vârste cuprinse între 36 şi 50 de ani.

În același timp, circa 20% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani trăiau anul trecut într-un alt stat din Uniunea Europeană. Informația este prezentată de Banca Națională a României în raportul asupra inflației elaborat în luna august. Practic, este vorba despre categoria de vârstă cu cel mai mare impact direct asupra pieței muncii, o piață care se confruntă în România cu o acută lipsă de personal.

Raportul BNR ne mai evidențiază un aspect foarte relevant. Și anume că, din totalul românilor plecați în UE, 17% au studii superioare. E vorba practic de un exod de inteligență din România, o situație fără precedent.

Acest trend este confirmat, într-un alt studiu realizat la nivel internațional de platforma de recrutare Bestjobs și The Boston Consulting Group care ne spune că peste 55% dintre români și-au exprimat dorința de a lucra în străinătate. Cei mai mulți dintre respondenții români care și-ar dori să lucreze într-o altă țară au sub 30 de ani și au studii superioare.

Emigrația, combinată cu scăderea ratei natalității și fertilității, a adus populația României la 19,6 milioane de locuitori anul trecut, față de 20,6 milioane în urmă cu zece ani.”

În aceeași intervenție Popa a semnalat lipsa de măsuri a guvernului pe această speță și a cerut coaliției majoritare să facă o prioritate din stoparea acestui fenomen.

”În tot acest timp, observăm o lipsă de interes din partea guvernului față de acest fenomen. Nu găsim nici o măsură pentru creșterea natalității sau pentru a crea locuri de muncă pentru tinerii valoroși. Nu se lucrează la adaptarea sistemului de învățământ la cerințele pieței – se ignoră în continuare dezvoltarea învățământului dual și nu există măsuri pentru integrarea în câmpul muncii a persoanelor inactive. În loc să ofere cursuri de reconversie profesională, Guvernul oferă ajutoare sociale. Ceea ce doar perpetuează situația în loc să genereze cetățeni productivi pentru societate.

Stimați colegi, în acest ritm, vom depăși Siria în ceea ce privește emigrația și România nu își va mai reveni vreodată. Fac apel de la tribuna Senatului să vă aplecați cât mai urgent asupra acestui fenomen și să vă stabiliți o prioritate din aceste măsuri care trebuie implementate cât mai curând!”