Schimbări majore în ceea ce privește valabilitatea carnetului de șofer.

Parlamentarii doresc să prelungească perioada de valabilitate a permiselor de conducere de la 10 ani, așa cum este în prezent, la 15 ani. În cazul în care acest proiect de lege va primi aprobarea, șoferii cu vârsta sub 70 de ani vor fi nevoiți să-și reînnoiască permisul de conducere mai puțin frecvent decât în prezent. Obiectivul parlamentarilor este de a extinde valabilitatea acestor documente de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani. 

În schimb, șoferii cu vârsta de cel puțin 70 de ani vor fi obligați să înlocuiască permisul cu controale medicale obligatorii la intervale de 5 ani, iar conducătorii auto care au trecut de 80 de ani vor trebui să susțină teste la fiecare doi ani.

Inițiatorii acestui proiect consideră că aceste măsuri vor contribui la scăderea incidentelor rutiere.

Cu toate acestea, datele oficiale arată că doar 6% din accidentele din România au implicat șoferi cu vârsta peste 70 de ani. Pentru ca acest proiect să devină efectiv, trebuie să treacă mai întâi prin procesul de aprobare și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Anual obţin permis de conducere în jur de 325.000 persoane, ceea ce înseamnă că la cele 450.000 de permise de conducere pe care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să le prelucreze, se mai adaugă un număr aproximativ de 81.000 de permise noi care trebuie să fie prelucrate şi eliberate.

Acest lucru a dus la stres major atât pentru angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din toată ţara din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie să le prelucreze”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Adevărul.ro