O scriitoare celebră, Francesca Melandri, este în izolare la Roma de aproape trei săptămâni din cauza focarului Covid-19. Aceasta a publicat o scrisoare emoționantă în publicația britanică The Guardian
Scrisoarea intitulată „din viitorul tău” este adresată europenilor.
„Vă scriu din Italia, ceea ce înseamnă că vă scriu din viitorul vostru. Ne gasim acum acolo unde vă veți afla voi în câteva zile. Graficele epidemiei ne arată că ne aflăm într-un dans paralel.
Suntem doar cu câțiva pași înaintea voastră pe cărarea timpului, așa cum Wuhan a fost cu câteva săptămani înaintea noastră. Vă urmărim comportamentele, identice cu ale noastre. Vă folosiți de aceleași argumente pe care le-am avut și noi până de curând, între cei care încă spun că nu este decât o răceală, de ce atâta vâlvă? și cei care au înteles deja. Cum vă urmărim de aici, adică din viitorul vostru, știm că mulți dintre voi, cum vi s-a spus să vă închideți în case, l-ați citat pe Orwell sau chiar pe Hobbes. Însă cât de curând veți fi mult prea ocupați pentru asta.
Mai întâi de toate veți mânca, nu numai pentru că va fi unul dintre puținele lucruri pe care le veți putea face.
Veți găsi o gramadă de tutoriale pe grupuri de social networking despre cum sa vă petreceți timpul în moduri folositoare. Vă veți alătura tuturor acestor grupuri pentru ca în câteva zile să le ignorați complet.
Veți scoate literatura apocaliptică de pe rafturi, însă veți realiza curând că nu vă vine să citiți nimic de genul acesta.
Veți mânca din nou. Nu veți dormi prea bine. Vă veți întreba ce se întamplă cu democrația.
Veți avea o necontenita viață socială în mediul online – pe Messenger, WhatsApp, Skype, Zoom…
Vă vor lipsi copiii voștri adulți ca niciodată; conștientizarea faptului că nu aveți nici o idee când îi veți putea revedea vă va lovi ca un pumn în piept.
Vechile resentimente și certuri vă vor părea irelevante. Îi veți suna pe cei cu care juraseți să nu vă mai vorbiți, doar ca să îi intrebați ce mai fac. Multe femei vor fi abuzate în propriile case.
Vă veți întreba ce se întâmplă cu cei care nu pot sta în casă pentru că nu dețin una. Vă veți simți vulnerabili când veți ieși pe străzile pustii la cumpărături, în special femeile. Vă veți întreba dacă așa se prăbușesc societățile. Oare chiar se întamplă atât de repede? Vă veți bloca toate aceste gânduri, iar la întoarcerea acasă veți mânca din nou.
Vă veți îngrășa. Veți căuta cursuri de fitness online. Veți râde. Veți râde mult. Veți face haz de necaz cum nu ați făcut-o niciodată. Chiar și cei care au luat lucrurile extrem de în serios vor ajuge să contemple absurditatea vieții, a universului și a întregii situații.
Vă veți da întâlniri la cozile de la supermarketuri cu prietenii și iubiții, ca să îi puteți vedea pentru scurt timp în persoană, în timp ce veți respecta regulile de distanțare socială.
Veți începe să numărați toate lucrurile de care nu aveți nevoie.
Adevarata față a oamenilor din viața voastră se va dezvălui cu o maximă claritate. Veți avea parte de confirmări și de surprize.
Literații care fuseseră omniprezenti la știri vor dispărea, opiniile lor vor deveni dintr-o dată irelevante; unii dintre ei se vor refugia în raționalizări de o totală lipsă de empatie, astfel încât oamenii vor renunța în a-i mai asculta. Cei pe care în schimb i-ați ignorat se vor dovedi liniștitori, generoși, de încredere, pragmatici și clarvăzători.
Cei care vă invită să priviți toată această mizerie ca pe o oportunitate pentru o reînnoire globală vă vor ajuta să așezați lucrurile într-o perspectivă mai largă. Îi vei găsi de asemenea teribil de enervanți: e drăguț că planeta poate respira mai bine datorită reducerii emisiilor de CO2, însă cum îți vei plăti facturile luna următoare?
Nu vei reuși să înțelegi dacă faptul de a fi martor la nașterea unei noi lumi este mai degrabă o chestiune grandioasă sau o situație mizerabilă.
Veți asculta muzica de la ferestre și din curți. Când ne-ați văzut cântând operă de la balcoane, v-ați gândit “ah, italienii aștia”. Însă noi știm că
veți ajunge și voi să vă cântați melodii înălțătoare unii altora. Iar când cântă “I Will Survive” de la ferestre, vă vom urmări și vom încuviința la fel cum cei din Wuhan, care cântaseră de la ferestre în februarie, au încuviințat în timp ce ne urmareau pe noi.
Mulți dintre voi veți adormi jurând că primul lucru pe care îl veți face după încheierea carantinei va fi să depuneți actele de divorț.
Se vor concepe mulți copii.
Copiii voștri vor fi educați online. Vă vor da multe bătăi de cap; vă vor aduce însă și bucurii.
Cei în vârstă vor fi neascultători precum adolescenții: va trebui să vă războiți cu ei ca să îi împiedicați să iasă afară, să se infecteze și să moară.
Veți încerca să nu vă gândiți la cei care mor singuri.
Veți dori să acoperiți cu petale de trandafiri calea personalului medical.
Vi se va spune că societatea este unită într-un efort comun, că sunteți cu toții în aceeași barcă. Va fi adevărat. Această experiență va schimba definitiv modul în care va veți percepe ca indivizi făcând parte dintr-un întreg mai mare.
Apartenența la o clasă va face totuși diferențele. A fi izolat într-o casă cu o gradină draguță sau a fi izolat într-un complex rezidențial suprapopulat nu va fi același lucru. De asemenea, nu va fi același lucru să puteți lucra de acasă sau să vi se desființeze postul. Acea barcă în care vâslim cu toții ca să înfrângem epidemia nu va arăta la fel pentru toată lumea, așa cum nici astăzi, de fapt, niciodată nu a arătat la fel.
La un moment dat veți realiza că este greu. Vă va fi teamă. Vă veți împărtași fricile cu cei dragi sau le veți tine pentru voi ca să nu îi încărcați și pe ei.
Veți mânca din nou.
Suntem în Italia și asta știm despre cum va arăta viitorul vostru. Însă asta este o predicție la o scară foarte mică. Avem o privire restrânsă. Dacă ne îndreptăm privirea către un viitor mai îndepărtat, viitor necunoscut nici nouă, nici vouă, vă putem spune doar că atunci când totul se va fi terminat, lumea nu va mai fi la fel”.
© Francesca Melandri 2020