Partidul Național Liberal (PNL) arată cu degetul spre Partidul Social Democrat (PSD) în legătură cu scandalul imobiliar NORDIS. Mai mulți lideri liberali au ieșit public să ceară explicații și să solicite clarificări din partea PSD, acuzând implicarea politică în această afacere.

Trei dintre liderii Partidului Național Liberal (PNL) arată cu degetul spre Partidul Social Democrat (PSD) și cer clarificări urgente.

Ionuț Stroe: PSD trebuie să ofere explicații clare

 
 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a subliniat că există numeroase speculații și suspiciuni cu privire la posibilele implicații politice în scandalul NORDIS, în special legături cu PSD.

„Probabil toată lumea a urmărit deja scandalul NORDIS, în care foarte mulți oameni au ajuns păgubiți. Există multe speculații și suspiciuni publice despre posibile implicații politice și multe dintre ele merg înspre PSD. Ele trebuie lămurite și de către PSD, dar și de către autorități.

O simplă demisie de la președinția Comisiei Juridice din Camera Deputaților a doamnei Laura Vicol, al cărei nume apare în aceste dezvăluiri, nu este suficientă. Pare doar o operațiune de PR. Doar gândul că cineva cu o asemenea influență în Parlamentul României ar fi fost la aceeași masă cu cei care au dus la falimentul NORDIS este extrem de îngrijorător și acest lucru trebuie clarificat. Cum a putut fi promovată o asemenea persoană, fără niciun filtru politic, într-o asemenea poziție atât de importantă? Sper ca PSD să aducă clarificări cât mai curând”, a spus Stroe.

Tănase Stamule: PSD acoperă interesele imobiliare ale propriei deputate

 
 

O poziție similară a fost exprimată de Tănase Stamule, un alt lider PNL, care a lansat un atac direct la adresa conducerii PSD.

„Domnule Ciolacu, cum se mai simte doamna deputat Laura Vicol? Tot cadru de nădejde în Parlament? Nu v-ați obosit să-i retrageți sprijinul politic și să-i cereți demisia după dezvăluirile despre țeapa imobiliară NORDIS? PSD are nevoie de toate aripile ca să zboare, inclusiv cea imobiliară și din acest motiv îi ține spatele în continuare deputatei Laura Vicol. Domnii cu pantofi de o mie de euro și talpă roșie nu se deranjează pentru românii pe care țepuitorii imobiliari i-au lăsat fără economiile de-o viață.

Nu sunteți voi cei care vă plângeați că Nicușor Dan a blocat orașul?

Iată pe cine plângea de fapt PSD că nu mai poate să facă business în București și prin țară. Ca doar nu degeaba mergea doamna Vicol în vacanțe în Dubai cu Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Sorin Grindeanu”, a transmis Stamule.

Florin Roman: PNL cere votarea de urgență a proiectului anti-țepe imobiliare

Deputatul PNL Florin Roman a mers mai departe și a solicitat PSD să voteze proiectul de lege al PNL, care ar fi prevenit scandalul NORDIS. Inițiativa liberală, depusă în 2019, prevede ca dezvoltatorii imobiliari să nu poată solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii să fie gestionați doar cu avizul unui responsabil tehnic.

„Cerem PSD și lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce tepelor imobiliare

PNL îi solicită președintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară colegilor săi deputați, să voteze de urgență, proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care dacă nu ar fi fost blocat de PSD, nu ar fi permis un scandal Nordis.
Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiți reclamă ca au fost țepuiți, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal.
Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor. Totodată, prin proiect se preconizează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii.
Așa cum am mai spus, proiectul blocat la comisia juridica condusă de deputatul PSD, Laura Vicol, reglementează și problema avansului și a modului în care este folosit. Acesta prevede inclusiv avansul care poate fi dat de un cumpărător: maxim 10% din valoarea apartamentului, la Art 21, literele 1 și 2. (Vezi foto).
De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credință și lupta împotriva celor care dau țepe imobiliare nu trece de comisia juridică și nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis. În link, detalii despre proiectul de lege “Anti-tepe imobiliare”, este mesajul lui Florin Roman.