Scandalul falimentului Blue Air este departe de a se fi terminat. Noi detalii ies la iveală. Deși oamenii ministrului Grindeanu ar fi trebuit să-i spună acestuia absolut toate problemele, împrumutul de 62 de milioane de euro, pentru Blue Air, a fost garantat cu un teren și cu…pădurea de pe acest teren!

„A fost pandemia și companiile afectate de pandemie au fost cele de aviație. Tarom și Blue Air au beneficiat de ajutor de stat. România n-a fost singură țară care a beneficiat. Asta datorită faptului că numărul de pasageri a scăzut. Granițele au fost închise și s-a decis ca cele 2 companii să beneficieze de ajutor de stat. Blue Air a beneficiat de ajutor împărțit în două bucăți. Una pentru pandemie, în valoare de 28,29 mil euro și unul de salvare, de 33 de milioane de euro care să acopere deficit de lichiditate. Partea care reprezintă ajutor de salvare trebuia rambursat în 6 luni. Dacă nu, trebuia să prezinte planul de restructurare. Nu s-a rambursat, s-a prezentat planul, s-a aprobat de Comisia Europeană. Dar trebuia pus în practică. S-a angajat cu garanția de stat acordată, a fost o ipotecă imobiliară asupra unui teren intravilan…. o ipotecă mobiliară pe pădurea de pe același teren, una asupra aeronavelor care erau ale Blue Air. Tot ce e leasing e al leasingului, ce e privat se pot pune garanții…… o ipotecă Edline invest în capitalul Blue Air, o ipotecă asupra acțiunilor deținute și una asupra Edline. Despre aceste garanții vorbim. Garanția trebuie să acopere 100% valoarea ajut de stat. Cât reprezintă acțiunile din Blue Air? 75% din acțiunile Blue Air, 75% din Edline INvest și 100% din acțiuni Blue Air Tehnic vor reveni statului în 2 săptămâni. Când s-au dat banii trebuia plan de restructurare. Acesta a fost aprobat de Comisia Europeană. Până acum, Blue Air nu a reușit să pună în aplicare planul de restructurare. Nu a reușit să îndeplinească condițiile. Comisia Europeană va da ajutor de stat și va trebui să recuperăm o parte. Statul va trebui să recupereze banii. S-a pus garanție, un teren, pădurea și acțiuni. ANAF va trebui să recupereze banii din garanții. Probabil că nu cred că se vor recupera 100%. Din cele 62 de milioane de euro, cred că statul va recupera cel mult 25-30%. Restul va fi declarat ajutor de stat ce va trebui recuperat. Nu înseamnă că statul nu va prelua acțiunile. Statul devine acționar majoritar la Blue Air. Va există hotărâre AGA, se va merge la ONRC. Când devenim proprietari va trebui să facem un audit financiar. Suntem oblig să prezentăm ce vom găsi. Vorbim de o societate care asigură un serviciu de transport. Știți ce s-a întâmplat, românii au fost lăsați prin aeroporturi, a existat un întreg scandal”, a declarat Daniel Geantă, președinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Analistul politic Dorin Iacob spune că, încă o dată, autoritățile din România s-au dovedit a fi competente, pentru că a trebuit să vină o instituție din Uniunea Europeană ca să spună că țara noastră are de luat bani pentru companiile de transport aerian.

„S-a spus că s-a decis să se dea ajutoare la companiile aviatice. Toate companiile europene au fost afectate. De ce în România cineva e gură cască și spune cineva că trebuie să dăm banii. Cineva urmărește să intre pe gratis în posesia companiei. Niște organisme mai specializate decat cele ale statului român ar trebui să intervină”, a declarat Dorin Iacob în emisiunea CULISELE STATULUI PARALEL.

Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii CULISELE STATULUI PARALEL, spune că este incredibil cum s-a adus garanție un teren și o pădure de pe acesta pentru un împrumut de 62 de milioane de euro.

„Grindeanu nu a avut ochi să vadă gaura Blue Air. Cum e posibil să pui garanție cu un teren, dar mai ales să pui gaj pădurea de pe acel teren, la un împrumut de 62 milioane de euro. Omul de la AACS sune că vom recupera 25% din 62 milioane de euro. Asta deși cei care au aprobat au făcut analiză la acest dosar”, a declarat Anca Alexandrescu.