Viceprimarul Florin Birta, a susținut la sediul Pimăriei Oradea o conferință de presă privind proiectele de hotărâri de pe ordinea de zi a Consiliului Local de azi, 28 noiembrie.

O parte din proiectele de pe ordinea de zi au fost din partea Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea și se referă la construirea/ prelungirea străzii Simion Bărnuțiu între b-dul Decebal și strada Oneștilor, precum și reabilitarea unor străzi din centrul istoric al municipiului: str. Aleea E.Gojdu, Ion Luca Caragiale, Jean Calvin, Samuil Micu Klein, Arany Janos, Spiru Haret, General Traian Moșoiu precum și modificarea unor studii de fezabilitate pentru câteva străzi din municipiu.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre construirea/ prelungirea străzii Simion Bărnuțiu între b-dul Decebal și strada Oneștilor viceprimarul a menționat că pe terenurile aferente fostelor întreprinderi Sinteza și Înfrățirea, în urma desființării acestora, în baza planurilor de urbanism, s-au înființat ansambluri de clădiri comerciale, rezidențiale și de servicii, urmând ca acestea să se extindă în viitor.

În prezent, strada Simion Bărnuțiu din municipiul Oradea se întinde de la strada Primăriei până la strada Shakespeare, iar prin PUZ aprobat în baza HCL nr. 525/2015 s-a stabilit prelungirea străzii Simion Bărnuțiu până la strada Oneștilor.

Momentan tronsonul dintre strada Oneștilor și Ștefan Octavian Iosif, spre Kaufland, este asfaltat, iar în continuare spre strada Shakespeare este neamenajat, înfundat, neîngrijit și insalubru.

Prin proiectul de hotărâre se propune prelungirea străzii Simion Bărnuțiu între B-dul Decebal și strada Oneștilor, modernizarea și reamenajarea zonei, în vederea reducerii distanțelor și fluidizarea  circulației, îmbunătățirea accesului la noul cartier rezidențial și în zona comercială alăturată.

„Cu siguranță acea stradă, după ce va fi modernizată și continuată în zonele în care momentan nu există, va asigura fluidizarea circulației în zonă”, a declarat viceprimarul Birta.

În ceea ce privește reabilitarea celor 7 străzi din centrul istoric, viceprimarul a explicat că, conform indicatorilor tehnico-economici, reabilitarea acestor străzi se ridică la aproximativ 6 milioane de lei.

„După ce vor primi votul consiliului local în ședința de astăzi, ele vor fi scoase la licitație pentru proiectare și execuție și sperăm că în a doua jumătate a anului viitor  lucrările pot fi începute pe aceste străzi.

Anul viitor vom avea și un program de covoare asfaltice pe anumite străzi pe care au fost modernizate rețelele de apă, canalizare, termoficare precum Vlădeasa, M. Eminescu etc.

Mai avem o reabilitare de stradă în Ioșia veche, aceasta fiind ultima stradă din cartierul vechi Ioșia nemodernizată, estve vorba despre str. Trotușului, tronsonul cuprins între H. Ibsen și Veteranilor”, a spus Birta.

Totodată, viceprimarul a amintit și faptul că pe ordinea de zi a Consiliului Local este un pachet de 6 străzi care se găsesc în cartierul Oncea și care au fost scoase la licitație: str. Macului, Episcop Ion Alexi, Alexandru Todea, Reteganu, Poet Gh. Pituț, Cucului,   însă cei care s-au prezentat la licitație au venit cu oferte mai mari decât prețurile estimate în studii de fezabilitate, astfel că Pirmăria Oradea a reluat licitația și a reactualizat studiile de fezabilitate, urmând ca după ce aceste studii vor fi abrobate să se reia din nou licitația.