Implementarea salariului minim european este praf în ochi, iar majorarea este insuficientă pentru a acoperi nivelul de trai.
Este avertismentul care vine din partea economiștilor. În plus, patronatele spun că nu își permit creșterea salariului minim pe economie din iulie la 3.700 de lei.
Potrivit unor surse, salariul minim european va fi raportat la jumătate din câștigul salarial mediu brut, iar simulările arată că venitul ar crește cu puțin peste 40 de lei față de valoarea din iulie.
Cu cât cresc salariile românilor după noul ordin venit de la UE. Premierul cere urgentarea salariului minim european
Patronatele însă refuză această măsură și cer ca majorarea să vină de-abia din toamnă. Nu este clar nici liberalii ce vor.
Termenul impus de Uniunea Europeană este 15 noiembrie. Până atunci ar trebui să fie implementat acest salariu minim european și țara noastră să se alieze la aceste norme.
Președintele PSD afirmă că, înainte ca salariul minim european să se implementeze și în țara noastră, trebuie să aibă loc mai multe discuții și pregătiri specifice. El consideră că această măsură este una bună pentru populație, însă trebuie analizat impactul bugetar mai întâi.
Statul, cel mai mare angajator: 1,3 milioane de români lucrează pe bani publici
„Trebuie creată o corelație. Cred că primul pas e să mergem cu salariul la 3.700, urmează să avem o negociere și cu sindicatele și cu patronatele și din acel moment să venim cu regulile europene. Pentru aceeași muncă, a muritorilor de rând, să fie aceeași plată în toată Europa. Nu înseamnă că dacă iei un euro în Italia înseamnă că ai același euro în România. Prin anumiți coeficienți introduși lucrurile să meargă în acea direcția pentru că, altfel, ai îngenunchea economia proprie. Câștigi alegerile…reușește operația, dar pacientul este mort. Și atunci, totuși, să se facă o legislație europeană astfel încât toate statele să se alinieze încet, încet. Este una dintre cele mai bune măsuri pentru Europa, părerea mea”, a declarat Marcel Ciolacu la un post de televiziune.
În acest context, premierul i-a cerut chiar recent ministrului Muncii să pună în transparență publică proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, lucru ce va avea loc după Paște.
Majorarea salariului minim e praf în ochi pentru români! Ce eliminare se pregătește
„Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a declarat Marcel Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.
Cât este salariul minim în Germania
Începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim brut în Germania este de 12,41 euro/oră.
Reamintim că Germania a introdus la 1 ianuarie 2015 salariul minim brut de 8,50 euro/oră. De la acea dată această valoare a suferit mai multe modificări ajungând în 2022 la 12,00 euro/brut oră. Comisia Independentă pentru Salariul Minim a decis ca valoarea salariului minim brut pe oră să fie de 12,41 euro de la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 ianuarie 2025 va crește din nou la 12,82 euro/oră brut.
Țările cu cel mai MARE și cel mai MIC salariu minim
Valoarea salariului minim pe economie din UE diferă mult între cele două extreme: cel mai mare e în Luxemburg (2.571 de euro), iar cel mai mic – în Bulgaria (477 euro), conform datelor din luna ianuarie.
România se află pe penultimul loc în UE, cu un salariu minim brut de 663 de euro. Ungaria e chiar deasupra țării noastre, cu un salariu minim de 967 de euro.
În clasamentul general, cu tot cu statele non-UE, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia.
Bulgaria (477 euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări candidate la aderare.
Salariul minim brut în euro, în ianuarie 2024
La polul opus, salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Olanda și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro, iar în Spania 1.323 euro.
Salariul minim brut este sub 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre UE, în care există acest tip de venit.