Jurnaliștii din toată lumea sărbătoresc astăzi, 3 mai, Ziua libertății presei. România se menține pe locul al 48-lea, potrivit raportului publicat de Reporteri fără Frontiere.
Țara noastră este pe locul 48 din 180 de țări în privința libertății presei. Primele patru locuri sunt ocupate de ţările scandinave: Norvegia, Finlanda, Suedia şi Danemarca. În topul mondial făcut de Reporteri Fără Frontiere, Costa Rica este pe locul cinci.
Potrivit RSF, în general în lume, exerciţiul jurnalistic, „principalul vaccin” împotriva dezinformării în plină pandemie, este „total sau parţial blocat” în mai mult de 130 de ţări, doar 12 ţări fiind considerate „într-o situaţie bună” în ceea ce priveşte libertatea presei, cel mai mic număr de când a început ratingul, potrivit Agerpres.
În topul mondial, România se află pe locul 48, ca și în 2020, după ce în clasamentul din 2019 era pe poziția 47.
În clasamentul european România ocupă locul 27 din 45, cu Norvegia pe locul 1.
În România, viziunea guvernului asupra jurnalismului şi libertăţii de exprimare încurajează cenzura şi autocenzura, iar mecanismele de finanţare a media sunt în multe cazuri opace sau chiar corupte, afirmă Reporteri fără Frontiere (RSF) în ediţia din 2021 a clasamentului mondial al libertăţii presei, publicată în urmă cu o săptămână, notează Agerpres. În acelaşi timp, politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care le folosesc frecvent ca instrumente de propagandă, potrivit raportului, care plasează România pe poziţia 48 din cele 180 de ţări evaluate.
Deloc surprinzător, pe ultimul loc se află Belarus, ţară considerată ca ultima dictatură din Europa, relatează Realitatea PLUS.
În topul european și desigur mondial, primele locuri sunt ale țărilor nordice: Norvegia, Finlanda, Suedia şi Danemarca. Pe al cincilea loc este Portugalia, potrivit clasamentului făcut de EuroNews.
Pe penultimul loc este Turcia, iar pe antepenultimul se află Federaţia Rusă. De remarcat că locul 20 este ocupat de Marea Britanie şi locul 21, de Franţa.