România are suficientă floarea soarelui! Nu există niciun pericol să rămâneți fără ulei! Asigurarea a venit simultan de la ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Ba, pentru mai multă acuratețe, trebuie spus că ministrul social democrat a avut un avans considerabil în a liniști populația. Problema esențială este dacă declarațiile pornesc de la premisa care a declanșat în mod real comportamentul cetățenilor. Puțini sunt cei cărora le-a trecut prin cap că vor rămâne fără ulei. Dar produsul esential a cunoscut și cunoaște cea mai spectaculoasă creștere de preț în ultimul an, în care România a avut suficientă floarea soarelui, cum dau asigurări cei doi oficiali. Deci, precizările lor nu merg la cauză. Mai mult decât atât, unii politicieni s-au prins în hora unor comentatori și relevă tarele ancestrale ale poporului român și sechelele penuriei alimentare din comunism. Nimic mai jignitor, nimic mai degradant decât să-l acuzi pe bolnav că s-a îmbolnăvit în loc să-i prescrii tratamentul adecvat!
Oamenii își fac provizii supra-dimensionate din disperarea cu care văd cum coșul zilnic, nu cel pe care trebuie să-l calculeze Guvernul și nu o face, ci bunurile esențiale achiziționate au o creștere galopantă a prețului. În loc de 50 de lei, o gospodină s-a trezit de sărbători ca lasă 100, iar în ultima lună chiar 150. Este vorba de mâncare și e disperarea multora care, loviți și de facturi, văd că sunt pe cale să ajungă muritori de foame și încearcă să facă o economie modestă printr-o achiziție mai consistentă.
Dacă oficialii mai sus amintiți anunțau deschiderea unor noi capacități de procesare a semințelor de floarea soarelui, dată fiind căderea pieței din Ucraina și Rusia, probabil că oamenii ar fi fost un pic mai liniștiți. Dacă exista un program care sa ofere facilități. Dar de la Guvern nu vin garanții pentru activitățile economice devenite profitabile în actualul context, statul nu oferă un orizont pentru scăparea de sărăcie, ci doar o precipitare continuă pentru a ne convinge să stăm liniștiți. Psihologic, că tot au devenit mai toți profilerii lui Vladimir Putin, când sunt probleme, când există un pericol, oamenii au nevoie să le spui ce să facă, nu ce să nu facă.
„Sunt vremuri tulburi și este bine să fim prevăzători! Este bine sa avem în casă în orice moment provizii pentru o lună de zile și mașina să aibă în orice moment rezervorul la jumătate. Statul are rezerve pentru a le livra populației în caz de forță majoră mai departe, în funcție de context. Dacă veți cumpăra cantități prea mari veți avea surpriza să expire termenul de valabilitate, să cumpărați marfă de proasta calitate introdusă pe fondul acestei isterii la vânzare sau chiar produse neconforme pentru care ulterior ar putea fi recomamdată distrugerea. Din dorința de a face economie, s-ar putea să faceți cheltuieli inutile și achiziții proaste.
Să cumpărăm cu moderație și să nu aruncăm mâncarea este soluția cheltuirii judicioasa a banilor proprii”.
Suntem în situația în care pe popor îl doare rău și tu guvern îl cerți ca se plânge. Puteți înlocui popor cu bolnav și accepta ca avem cu toții o oboseală psihică și o surescitare nervoasă și reacții de panică. Doar că adeseori cei care comentează au venituri ceva mai mari decât cei despre care vorbesc și nu înțeleg că, pentru unii, 5 lei de colo, 10 de dincolo, 30 de aici înseamnă ceva. Mai ales că statul nu ne spune ce este profitabil să facem. Dacă ar sta la coada domnii miniștri ar vedea că mulți dintre semenii noștri au un buget si la casă caută să se încadreze strict lăsând o parte din marfa pusă în coș.
În rest, avem suficienta floarea soarelui. Doar că nu toți vrem sa spargem semințe în timp ce urmărim confruntările dintre puternicii zilei.
Sursa: Realitatea Din PSD