Este risc de avalanșă în patru masive din țară până marți seară. Administrația Națională de Meteorologie a avertizat că riscul producerii de avalanșe este însemnat 

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în mai multe masive muntoase, în următoarele 24 de ore.

În munţii Făgăraşului, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din judeţ – 2,6 metri.

În data de 10.04.2023, la ora 15, stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura:
– Carpaţii Meridionali: 261 cm la Bâlea-Lac, 175 cm la Vf. Omu, 136 cm la Vf. Țarcu, 32 cm la Sinaia, 29 cm la Păltiniș, 27 cm la Cuntu, 24 cm la Parâng, 15 cm la Predeal, 7 cm la Fundata.
– Carpaţii Orientali: 200 cm la Vf. Călimani, 105 cm la Ceahlău-Toaca, 92 cm la Vf. Iezer, 68 cm la Vf. Lăcăuți, 45 cm la Bucin, 14 cm la Penteleu
– Carpaţii Occidentali: 22 cm la Vf. Vlădeasa, 16 cm la Băișoara, 12 cm Semenic, 3 cm la Stâna de Vale, 1 cm la Roșia Montană

Imagine

MUNȚII FĂGĂRAȘ – RISC DE AVALANȘĂ ÎNSEMNAT – 3. Riscul însemnat de avalanşă este la altitudinea de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, cât şi sub această înălţime.

La peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor. În partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 – 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici. Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte îngheţat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Datorită greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe, a transmis ANM, potrivit Buletinului nivometeorologic.

Accesul la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, se poate face doar cu telecabina, Transfăgărăşanul fiind închis circulaţiei pe porţiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. 

MUNȚII BUCEGI – RISC DE AVALANȘĂ ÎNSEMNAT – 3. La peste 1800 m, stratul de zăpadă va continua să prezinte în continuare rezistență și stabilitate scăzute în primii 30-40 cm. Acest strat este depus peste vechiul strat de zăpadă, care este înghețat și are o rezistență crescută spre bază. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. În zona crestelor sunt cornișe, iar în zonele adăpostite acumulări însemnate. Pe pantele suficient de înclinate, acest strat poate aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe ale stratului.

La altitudini mai mici de 1800 m, mai ales în etajul altitudinal 1600-1800m, stratul de zăpadă recent depus depășește local 20-25 cm, iar precipitațiile temporar lichide așteptate și temperaturile în creștere vor umezi în continuare zăpada. Vor fi condiţii pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. 

MUNȚII ȚARCU-GODEANU – RISC DE AVALANȘĂ ÎNSEMNAT – 3. La peste 1800 m, în partea superioară se va menține stratul instabil, ce depășește local 15-20 cm, depus în perioada precedentă peste stratul mai vechi și stabilizat, cu cruste de gheață în interior. În zona crestelor sunt cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite se mențin depozitele mai însemnate de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii din partea superioară peste stratul vechi și compact, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

La altitudini mai mici de 1800 m se vor semnala temporar precipitații mixte, ploi ziua, când temperaturile vor fi pozitive. Acestea vor duce la umezirea stratului de zăpadă recent, local consistent, format din zăpadă grea și depus peste stratul vechi sau peste sol. În special între 1600 și 1800 m, unde zăpada are dimensiuni mai importante, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul declanșării acestora fiind amplificat la supraîncărcări. 

MUNȚII CĂLIMANI-BISTRIȚEI-CEAHLĂU – RISC DE AVALANȘĂ ÎNSEMNAT – 3. La peste 1800 metri în partea superioară se întâlnește un strat consistent de zăpadă depășește local 30-40 cm în masivele Călimani și Bistriței și 20-30 cm în Ceahlău, depus în ultima săptămână peste stratul vechi. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. În intervalul următor se vor mai semnala ninsori slabe, iar temperaturile diurne ușor pozitive vor umezi stratul în partea sa superioară. În aceste condiții, zăpada de la suprafață va putea aluneca cu ușurință pe pantele suficient de înclinate, peste stratul vechi și întărit, ducând la declanșarea spontană de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe

Și în munții Parâng-Șureanu, ca și în munții Rodnei, meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanșă în următoarele 24 de ore, până marți, 11 aprilie, la ora 21.00. La peste 1800 metri, stratul de zăpadă de 20-30 cm sau care poate depăși local 25-30 cm, instabil, peste cel acumulat în ultima săptămână va prezenta în continuare rezistență scăzută. Iar stratul depus din partea superioară va putea aluneca peste cel vechi și compact, ducând la declanșarea spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat.