Primăria Municipiului Oradea a primit marți, 4 septembrie 2018, vizita unui grup de 22 de reprezentanți ai unor universități prestigioase din Portugalia, Spania, Suedia, Belgia, Ungaria, Cehia, Turcia, Grecia și Albania, aflați în Oradea în cadrul unui proiect Erasmus+. Vizitatorii au fost primiți de Dacian Palladi, city managerul Oradiei, care a făcut o scurtă prezentare a orașului, a politicilor şi strategiilor de dezvoltare locală și a relaţiilor de colaborare cu parteneri locali, regionali şi internaţionali.

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic coordonează la nivelul Universității din Oradea proiectul Erasmus+ TELESEICT – Teaching and Learning in Special Education with Information Communication Technologies, Programme Higher Education Strategic Partnerships KA2, nr. 2016-1-PIO 1 -KA203-022950.

Proiectul își propune pregătirea viitorilor profesori (actuali studenți) pentru a preda copiilor cu diferite dizabilități utilizând tehnicile, strategiile, programele specifice TIC. Unul dintre rezultatele proiectului îl constituie platforma online (www.teleseict.com) ce cuprinde materiale diverse, exemple de bune practici, articole etc. adresate profesorilor, studenților, părinților și tuturor celor interesați de domeniul educației copiilor cu dizabilități.

„Municipiul Oradea este onorat a fi prezent și reprezentat, în cadrul acestui proiect internațional, de către Universitatea din Oradea și speră ca rezultatele muncii tuturor celor implicați să ducă la o îmbunătățire a actului educațional și a calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul nostru și nu numai”, a spus Dacian Palladi, administratorul public al orașului Oradea.

În perioada 3-6 septembrie 2018 are loc la Universitatea din Oradea întâlnirea transnațională (conform programului de activități cuprins în contractul proiectului), la care participă 22 de persoane, reprezentanți ai universităților cuprinse în proiect.

Studenți ai Universității din Oradea au beneficiat de două stagii (Intensive Programme) în Portugalia (Instituto Politécnico da Guarda) și Turcia (Sakarya Universitesi) în domeniul educației speciale și TIC.

Aplicant şi coordonator al proiectului: Instituto Politécnico da Guarda, Portugalia.

Parteneri: Univerzita Palackeho V Olomouci (Cehia), Hoegskolan Kristianstad (Suedia), Sakarya Universitesi (Turcia), Universidad de Sevilla, Universidad de Granada (Spania), University of Patras (Grecia), Universitatea din Oradea (Romania), UC Limburg (Belgia), Albanian Institute for Public Affair (Albania), Szegedi Tudomanyegyetem (Ungaria).

Proiectul are o durată de 36 de luni (1.09.2016 – 31.08.2019).