Scenariul lansat pe surse, astăzi, în spațiul public, privind remanierea a trei miniștri, câte unul de la fiecare partid al Coaliției, a stârnit noi dispute legate de tensiunile din rândul partidelor care formează guvernarea. Zvonurile spun și că PNL nu ar vrea să cedeze funcția de premier, deținută în prezent de Nicolae Ciucă, în favoarea PSD, ca urmare a rotativei agreate cu un an în urmă, la finalul lunii noembrie. Cât este realitate și cât este doar o „fentă” au încercat să răspundă invitații Ancăi Alexandrescu din ediția de luni seara a Culiselor Statului Paralel, de la Realitatea PLUS.
„Remaniera făcută la fentă. Nu am văzut o evaluare făcută, așa cum se făcea odată. (…) E fals că e gata rectificarea. Cred că dl Ciucă ar trebui să fie primul remaniat. (…) Știu cum se face. Cunosc toate ingeneriile financiare posibile pentru că le-am învățat la locul faptei”, a declarat fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Profesorul Radu Enache a răspuns, la rândul său, la întrebarea Ancăi Alexandrescu: „Aș spune și-și. Din punctul de vedere al comunicării politice trebuie să ai pe mandat cel puțin o remaniere. Așa cum spunea dl Teodorovici mai devreme (…) că se fac rectificări bugetare, se fac și remanieri. Ai niște indicii, deci e o chestiune serioasă. Trebuie să prezinți în față electorartului ceva serios. Puțini dintre cetățenii României știu ce se întâmplă într-o ședință de Guvern, ce se întâmplă în coalițe (…) – asta e partea serioasă. Partea de fentă ține de situația dificilă în care se află România acum. Că am avut pandemie, că e război la câteva sute de kilometri de noi, că sunt tot felul de presiuni naționale și internaționale, că ne așteaptă o criză (…). Și guvernul nostru e triumfalsit. Sigur că asta e o fentă (…)”.
Referitor la rotativa guvernamentală, Radu Enache a spus: „Eu nu cred că se va schimbă premierul. E o chestiune de cine ia cartoful fierbinte”.
De aceeași părere este și jurnalistul Cătălin Pena. „Cine poate să creadă în rotativă, în România? Chiar dacă PSD vrea, nu va primi”, a spus Pena.
„Au prins după Revoluție cel mai bun moment. În criză oamenii isteți fac bani. România putea să profite de pandemie și de criză din Ucraina foarte mult. Inclusiv legat de deficitul bugetar. Este țară cu deficit excesiv cu toate că poți să invoci criza asta și să ajuți piața din România, în agricultură, spre exemplu, în aeroporturi – Doamne ferește de un accident aviatic! PSD putea să vină la masă. Puteau să cumpere din piață grâul românilor. Se puteau face multe azi. Ciucă, dacă e isteț – eu așa aș face în locul lui – aș pregătit un superpachet pe acre l-aș prezenta, fără consultări (…) În momentul ăla PSD e leapșa. Ce poate să spună (PSD-ul- n.r.)? Să spună că nu vrea să facă ce spune liberalul?”, a mai spus Eugen Teodorovici, subliniind că o să mai fie o rectificare bugetară „chiar dacă ei nu vor să o facă, ca să se închidă bugetul”.