Un număr de 78 de victime au fost asistate, 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată, 26 de traficanţi au fost condamnaţi în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului proactiv al sistemului de justiţie penală la traficul de persoane din România”, potrivit raportului International Justice Mission (IJM).
Raportul a fost prezentat marţi de Shawn Kohl, director al Programului European Anti – Trafic, IJM, în cadrul evenimentului organizat de Comisia parlamentară specială pentru combaterea traficului de persoane.
În raportul „Voci pentru Dreptate” se menţionează că în cadrul aceluiaşi proiect 471 de profesionişti au fost instruiţi în combaterea traficului de persoane, în vederea diminuării fenomenului, propunându-se demersuri de îmbunătăţiri legislative şi recomandări precum problema limitelor de pedeapsă, excluderea posibilităţii dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere, sau problema aplicării corespunzătoare a normelor din Codul penal privind audierea victimelor.
Shawn Kohl a subliniat cu acest prilej că România are un număr semnificativ de condamnări pentru traficul de persoane, sistemul de justiţie şi asistarea victimelor au fost îmbunătăţite în ultimii ani, însă sunt multe zone din ţara noastră unde se pot face progrese în această direcţie, prin abordarea unor modele internaţionale de bună practică.
„Atunci când există marje de profit mari ce implică un risc redus, fenomenul traficului de persoane creşte (…). România are un număr semnificativ de condamnări pentru traficul de persoane, iar sistemul de justiţie şi asistarea victimelor a fost îmbunătăţit în ultimii ani. Cu toate acestea, există mai multe zone unde România poate face progrese prin adoptarea la o scară mai largă a unor modele de bună practică folosite internaţional, prin eforturi de consolidare a legislaţiei în domeniu şi prin măsuri administrative, iar aceste puncte sunt evidenţiate în raportul nostru. Credem că adoptarea cu succes a recomandărilor din acest document poate produce schimbări sistematice semnificative şi pozitive”, a subliniat Shawn Kohl.
El a accentuat importanţa colaborării dintre instituţiile sistemului de justiţie, alte agenţii guvernamentale şi organizaţiile societăţii civile, ca factor esenţial pentru îmbunătăţirea rezultatelor supravieţuitorilor, prevenirea revictimizării, condamnarea infractorilor, creşterea descurajării criminalităţii şi reducerea prevalenţei traficului de persoane.
Continuarea, AICI