Ramadan, luna sfântă a musulmanilor. începe pe 23 martie și se încheie pe 21 aprilie. Timp de o lună, credincioşii islamici vor ţine post negru din zori de zi până după apusul soarelui, în cadrul unui ritual străvechi de purificare.
Ramadanul este a noua lună a calendarului lunar musulman, o perioadă de post, binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed și este unul dintre cei 5 piloni ai Islamului. Este o perioadă în care milioane de musulmani se abțin de la a mânca în timpul zilei, ca un act de sacrificiu care le amintește de provocările cu care se confruntă zilnic cei săraci.
În această perioadă, mesele zilnice sunt limitate la două, prima dintre ele se numește iftar, care este momentul ruperii postului Ramadanului care are loc imediat după apusul soarelui. Momentul celei de-a doua mese – „sohour” – este variabil în funcție de preferințele personale, dar, în general, este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui. Între iftar și sohour, oamenii au voie să mănânce și să bea cu generozitate.
Musulmanii sunt totodată îndemnaţi să ofere pomeni celor săraci („zakat”/„sadaqa”).
Ramadanul se va încheia prin Aid al-Fitr, „sărbătoarea ruperii postului”.
„Chirie pentru dinți”- Yunus Emre Enstitüsü Constanta
Sursa foto Yunus Emre Enstitüsü Constanta
Sursa: Realitatea de Constanta