În varianta finală a declaraţiei liderilor europeni, care încă nu a fost publicată, sprijinul european pentru Republica Moldova ar urma să figureze ca un capitol în sine.
Reuniți la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au discutat despre semnalele de sprijin pe care trebuie să le dea Republicii Moldova, în contextul alegerilor şi referendumului din weekend, la care populaţia va fi întrebată dacă doreşte sau nu aderarea la blocul comunitar.
Citate de Radio România Actualități, surse din interiorul Consiliului European afirmă că delegația de la București a insistat ca, în discuţiile şi în declaraţia de final a summitului, să figureze două chestiuni care ne interesează în mod special, anume situația Republicii Moldova şi problema dezechilibrelor dintre preţul ridicat al energiei din estul continentului şi cel din vest, mai mic.
Tot sursele RRA afirmă că una dintre probleme ar fi interconectivitatea slabă a pieţei şi blocajul care are loc în regiunea de centru a Bătrânului Continent.
Conform aceloraşi surse, în varianta finală a declaraţiei liderilor europeni, care încă nu a fost publicată, sprijinul european pentru Republica Moldova figurează ca un capitol în sine, iar preşedintele Klaus Iohannis şi diplomaţia europeană au insistat încă de la bun început asupra acestui subiect.
Mesajul este considerat extrem de important, dar şi necesar, în special pentru populaţia din Republica Moldova, care trebuie să se prezinte duminică la alegeri şi la referendumul pentru integrarea europeană. Vineri este ultima zi de campanie electorală dincolo de Prut.
Sensul declaraţiei este de a arăta populaţiei că liderii europeni vor sprijini societatea moldovenească pentru a se dezvolta.
Tot la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a salutat decizia liderilor europeni de a oferi Ucrainei un nou sprijin financiar, notează Radio Chișinău.
În altă ordine de idei, liderii Uniunii Europene cer de urgenţă executivului comunitar o soluţie pentru returnarea migranţilor cărora nu li se poate acorda dreptul la azil.
Problema nu a fost rezolvată în pofida adoptării Pactului pentru migraţie, care abordează gestionarea acestui fenomen exclusiv în interiorul graniţelor Uniunii Europene.