Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat semnarea unui protocol de colaborare pe doi ani cu Instituţia Prefectului, Garda de Mediu, Poliţia şi ADI Ecolect, pentru un judeţ curat, care să fie un model pentru România.

“Vreau să-i mulţumesc domnului prefect Dumitru Ţiplea pentru colaborarea în realizarea acestei înţelegeri pentru ca în următorii doi ani judeţul Bihor să fie unul dintre cele mai curate din ţara noastră. Curăţenia este un indicator de calitate a vieţii, care contribuie serios la condiţiile pentru un turism durabil, fiind o prioritate pentru administraţia judeţeană”, a declarat Ilie Bolojan.

El s-a referit la faptul că, în prezent, deşi există un Sistem Integrat de Management al Deşeurilor (SMID), mai sunt destul de multe probleme pe partea de curăţenie, de la zone turistice fără dotări, la depozite ilegale de deşeuri, maluri de ape cu pet-uri etc.

Parteneriatul include CJ Bihor, autorităţile locale, dar şi instituţiile cu responsabilităţi de sancţionare a celor care murdăresc judeţul – Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – astfel încât sistemul de gestionare a deşeurilor să devină operaţional.

Bolojan a precizat că sunt trei condiţii importante ale acestui sistem: 1. Colectarea deşeurilor, prin operatori şi contracte, în responsabilitatea ADI Ecolect, condusă de vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan; 2. Infrastructura corespunzătoare, adică puncte de colectare, containere, staţii de sortare etc, sistem existent în parte, dar pe care CJ îl va finanţa în anii următori; 3. Menţinerea curăţeniei, prin reguli, responsabilităţi şi sancţiuni.

Partea coercitivă a fost deja demarată de CJ Bihor prin punerea în dezbatere publică a unui regulament de întreţinere pe timp de vară a acostamentelor drumurilor publice, urmând să fie supusă aprobării CJ la finalul lunii decembrie. De asemenea, se va pregăti o hotărâre de CJ prin care se recomandă consiliilor locale să supraimpoziteze terenurile necultivate de ani de zile şi, în cel mult două săptămâni, împreună cu Instituţia Prefectului, un plan de punere la muncă a beneficiarilor de ajutoare sociale (în jur de o mie de persoane).

Pentru etapa a doua a SMID, Bolojan a precizat că o investiţie importantă a CJ în domeniu va fi derulată printr-un proiect de circa 40 de milioane de euro, finanţare accesată din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În prezent se lucrează la planul judeţean pentru gestionarea deşeurilor astfel încât, până la finele lunii februarie, acesta să cuprindă toate investiţiile necesare şi la finalul anului următor să se poată demara licitaţia pentru investiţii.

Sursa: Realitatea de Bihor