În cadrul şedinţei Consiliului Local de joi, 25 octombrie 2018, a fost aprobată însușirea protocolului de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) privind mandatarea de către C.N.A.I.R. a Zonei Metropolitane Oradea, în vederea elaborării documentațiilor necesare privind procedura de expropriere, aferente realizării obiectivului de investiții „Legătură centura Oradea (girație Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia)”.

Dat fiind faptul că obiectivul de investiții mai sus descris este unul de interes național, calitatea de expropriator revine Statului Român reprezentat de Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, precum și prin Compania Națională de Investiții Rutiere. Cu toate acestea obiectivul de investiții este afectat și de un evident interes local la nivelul unităților administrativ-teritoriale pe a căror rază teritorială se va construi legătura la autostrada A3, fapt care justifică implicarea autorităților locale în vederea derulării cu celeritate a procedurilor legale ce vizează realizarea acestui proiect.

„Avem un acord cu Compania de Drumuri și Autostrăzi prin care vom pregăti toate documentele necesare exproprierii, tot ceea ce înseamnă ridicări topografice, evaluarea terenurilor și toate lucrările cadastrale, în așa fel încât să scurtăm cu cel puțin 6 luni de zile perioada de exproprieri”, a spus primarul Ilie Bolojan

Prin acest proiect se va realiza o prelungire a inelului ocolitor al orașului, pe un traseu exterior zonelor urbanizate, și racord la viitorul traseu al autostrăzii A3, ce optimizează relațiile pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea și implicit ale municipiului Oradea cu alte drumuri naționale și județene conexe.

„Am finalizat studiul de fezabilitate, acesta fiind într-o fază avansată de avizare la Compania de Autostrăzi și Drumuri și va parcurge procedura normală, finalizându-se prin aprobarea indicatorilor în urma adoptării unei Hotărâri de Guvern. Sper ca această hotărâre să se adopte cât mai repede (final de an, începutul anului viitor), pentru că de adoptarea ei este legată demararea procedurii de licitație. Nu se poate face licitația până nu se aprobă acești indicatori, așa cum procedăm și noi prin Hotărârile de Consiliu”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Realizarea tronsonului de inel metropolitan de centură din prezentul proiect urmărește creșterea mobilității la nivelul infrastructurii rutiere, ce va contribui la promovarea competitivităţii economice şi la îmbunătăţirea condiţiilor în transportul rutier de mărfuri şi călători prin conexiunea directă a Autostrăzii A3 Brașov-Borș cu municipiul Oradea.

„Primarii localităților traversate de viitorul drum de legătură (Oradea, Sîntandrei, Borș și Biharia) și-au reînnoit angajamentul de a asigura toate aceste lucrări topografice, cadastrale și identificări de proprietari, în așa fel încât în paralel cu licitația pentru selectarea viitorului constructor să se deruleze și partea de exproprieri, astfel încât în vara anului viitor să poată începe și lucrările la acest drum de legătură, în așa fel încât ajungând din urmă lucrările autostrăzii, care sperăm că de data aceasta chiar vor începe și se vor și derula normal, să putem în doi ani de zile să avem o legătură cel puțin a Oradiei cu sistemul european de autostrăzi, dacă nu cu cel românesc de autostrăzi. Așa cum știți, doar o porțiune din autostrada Transilvania este prinsă în aceste proiecte, doar până la limita cu județul Sălaj, tronsonul dificil de aproximativ 80 de km de pe teritoriul județului Sălaj nefiind încă finalizat din punct de vedere al procedurilor de licitație”, a adăugat primarul Ilie Bolojan.