În 26 martie 2019, la sediul Primăriei Oradea a avut loc „Conferința asupra mobilității pietonale” în cadrul proiectului CityWalk. Conferința, găzduită de partenerul de proiect – Municipiul Oradea, a fost  evenimentul de încheiere a proiectului, unul tematic și de promovare a acestuia, care a servit drept platformă pentru un forum de consultare la nivel înalt pentru experți, actori la nivel European, factori de decizie și pentru a îmbogăți rezultatele proiectului. Conferința a abordat subiecte ce țin de obstacolele regăsite în calea modalităților durabile de mobilitate în orașe. În contextul strategiei de capitalizare a Programului Transnațional Dunărea, acest eveniment a oferit posibilitatea de a crea sinergii în domeniul mobilității durabile.

Discursul de bun venit din partea gazdei, Mircea Mălan, viceprimar al Oradiei, a fost urmat de o prezentare a poveștii de origine a proiectului CityWalk realizată de Danilo Čeh, Dr. Miklós Lukovics și Béla Kézy. Ei au prezentat dezvoltarea proiectului, de la stadiul de idee până în prezent, toate rezultatele importante ale proiectului și pașii pentru viitor. În prezentarea lor, ei au implicat în mod activ toți participanții utilizând votul acestora prin intermediul aplicației privind aspect legate de mersul pe jos. Rezultatele au arătat că mersul pe jos este într-adevăr important pentru noi toți.

Conferința pe tema „Walkability” (Mobilității pietonale) a continuat cu două panouri de dialog diferite, ambele prezentate de experții tematici din domeniul urbanismului care au discutat aspectele legate de planificarea urbană durabilă și designul orașelor, impactul traficului asupra mediului, infrastructura pietonală, creșterea conștientizării cetățenilor și politici și reglementări în domeniu.

Tema primului panou – „Orașele făcute pentru mersul pe jos” – a fost moderată și introdusă de Béla Kézy (de la MEGAKOM Development Consultants). Prezentările lui Mihai Pașcalău (arhitect, expert al Departamentului de Asistență pentru Mobilitate Urbană din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, România), Dacian Palladi (City Managerul orașului Oradea) și Antal Gertheis (Mobilissimus Kft.)  au abordat problemele legate de designul stradal și infrastructura pietonală, creșterea gradului de conștientizare și de educație, precum și politicile și reglementările privind zonele pietonale din oraș. „Oamenii vor să aibă totul. Ei vor să facă o plimbare în parc și apoi să conducă într-o altă locație pentru a-și face treaba. Este foarte des intâlnit aspectul deținerii a mai mult de o mașină, deoarece toată lumea dorește să aibă opțiuni pentru diferite activități. Oamenii nu se controlează atunci când cumpără mașini; de aceea cred că construirea mai multor locuri de parcare nu este suficientă. În loc să construiască mai multe garaje, locuitorii ar trebui să beneficieze de opțiuni de transport mai durabile, similar cu ceea ce se face în Suedia, unde noile cartiere sunt proiectate într-un mod ne-prietenos cu mașina. În schimb, rezidenții beneficiază de opțiuni de car sharing și de opțiuni eficiente de transport în comun”, a spus Antal Gertheis.

Cel de-al doilea panel – „Mediul urban – planificare urbană durabilă și design” – a continuat fiind prezidat de Danilo Čeh de la Centrul de Cercetare Științifică Bistra Ptuj (Slovenia). Profesorul Aleksandar Slaev (de la Universitatea din Varna), Ciprian Barna (expert în mobilitate – Zona Metropolitană Oradea) și Matej Ogrin (Cipra Slovenia) au discutat despre ce înseamnă un oraș durabil și ecologic, aspecte legate de planificarea spațială pentru durabilitate și designul arhitectural și urban în ceea ce privește mobilitatea durabilă. Expertul în geografia traficului, Matej Ogrin, a explicat importanța includerii publicului în proiectarea transportului public: „Oamenii trebuie să fie implicați în procesul de proiectare a transportului public, toată lumea îl folosește. Este etic să întrebi utilizatorii ce cred ei. Solicitarea opiniei oamenilor nu este un semn de slăbiciune; este o chestiune de conștiință de sine. Dacă oamenii sunt rugați să contribuie, putem obține un mare succes. Participarea publicului este importantă deoarece contribuie la creșterea conștientizării. ”

Danilo Čeh de la Centrul de Cercetare Științifică Bistra Ptuj, partenerul Liderl al proiectului a încheiat Conferința privind Mobilitatea pietonală cu cuvintele celebrului cântec de la Beatles:

You may say I’m a dreamer

But I’m not the only one

I hopesome day you will join us

and the cities will be more walkable.

 

S-ar putea spune că sunt un visător

Dar nu sunt singurul

Voi avea speranță că ne veți alătura

iar orașele vor fi mai accesibile pietonilor.