Primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 24 iunie 2019, o conferință de presă cu privire la cele mai importante materiale propuse pentru aprobare în ședința Consiliului Local.
Modernizarea străzilor adiacente drumului expres
Primarul a anunțat că unul dintre proiectele importante derulate în această perioadă de către administrația locală este cel al drumului expres, precum și asfaltarea străzilor adiacente acestora. Drumul expres are două tronsoane în lucru: primul tronson este porțiunea din Calea Bihorului care pleacă de la Pasajul Teodor Neș și se duce până la limita administrativă a municipiului Oradea, la baza dealului spre Paleu, iar al doilea tronson este din acel punct și până la girația de la Real Episcopia – porțiunea nouă a drumului expres, unde se lucrează în prezent.
„Pe primul tronson la care lucrăm în prezent, la reabilitarea căii Bihorului, lucrările sunt în întârziere, ritmul nu este bun; îmi cer scuze rivenarilor, care sunt deranjați de ritmul lent al lucrărilor. Am notificat constructorul, cerându-i să urgenteze ritmul, el promițând că de azi se va rezolva problema. Pe cel de-al doilea tronson se lucrează în condiții bune, aproximativ 30% din lucrare este realizată; cea mai complexă bucată este cea de pasaj suprateran, acest semipasaj care urcă dinspre Real Episcopia înspre deal, aici lucrările sunt realizate într-o pondere de 70%. De-a lungul acestei străzi sunt mai multe străzi adiacente, sunt o parte din străzile de pe dealuri în zona Căii Bihorului, care nu sunt modernizate, al doilea grup de străzi este cel din Oncea nouă, pe partea stângă dinspre ieșirea din Oradea spre Biharia și al treilea grup de străzi este cel din Episcopia veche, care nici ele nu sunt modernizate”, a explicat primarul.
Primarul Ilie Bolojan a spus că pe ordinea de zi a Consiliului Local sunt două străzi din primul grup de străzi dinspre deal, fiind vorba despre strada Cireșilor și D. Anghel.
Strada Cireșilor, tronsonul cuprins între str. Strugurilor – intersecție cu str. Piesicilor are o lungime de 765 metri, iar valoarea totală a investiției este de 2.477.826,69 lei cu TVA. Strada D. Anghel, are o lungime de aproximativ 1 km, valoarea investiției fiind de 3.629.304,84 lei cu TVA. Ambele lucrări vor fi finalizate în 4 luni, iar în afara de asfaltarea celor 2 străzi vor fi montați stâlpi de iluminat, vor fi realizate ziduri de sprijin, precum și sistem de canalizare pluvială.
„La finalul lunii iulie și celelalte trei străzi care sunt în zona respectivă: Piersicilor, Caișilor și Viilor urmează să aibă studiul de fezabilitate închis, înclusiv partea de exproprieri în zonă, vom demara procedurile de licitație, iar în toamnă vom începe lucrările, anul viitor lucrările urmând să fie gata. Practic zona respectivă va fi în bună regulă, inclusiv zona Căii Bihorului”, a declarat Ilie Bolojan.
Primarul a adăugat că străzile din Oncea Nouă: Cucului, Gh. Pituț, Episcop Al. Todea, Episcop Ion Alexi, Macului și Ioan Pop Reteganul au în momentul de față realizate în stare avansată proiectele tehnice, iar la finalul lunii viitoare vor fi depuse la Consiliul Local spre aprobare, urmând ca administrația locală să demareze procedurile de licitație pentru aceste lucrări.
În ceea ce privește cele 6 străzi din Episcopia Veche, nemodernizate, pentru acestea au fost semnate contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate, cel mai târziu în toamnă se vor aproba indicatorii tehnico-economici, iar cel mai târziu în primăvară vor începe lucrările de modernizare în această zonă.
„Odată cu terminarea acestor lucrări practic, drumul expres va fi legat de toate cartierele din zonă, zona de dealuri, cu străzi asfaltate, în așa fel încât să fie pus în valoare și locuitorii din aceste cartiere să poată beneficia de această infrastructură nouă. În plus, cu aceste lucrări se finalizează asfaltarea tuturor străzilor din zona veche a orașului și, începând de anul viitor, vom lucra la reabilitarea străzilor deteriorate sau la străzile din cartierele noi”, a declarat Ilie Bolojan.
Drum colector în zona Piața 100
Un alt material important este cel care se referă la breteaua care este paralelă cu șoseaua de centură în zona pieței 100.
Primăria Oradea are în lucru câteva proiecte adiacente șoselei de centură, iar acest proiect se referă la realizarea unei legături între intrarea de la magazinul Leroy Merlin și Piața 100, facilitând astfel atât accesul mașinilor, dar mai ales a pietonilor printr-un trotuar și pistă de bicicletă, către zona Pieței 100, care vor fi legate direct cu pasarela supraterană peste șoseaua de centură care a fost proiectată în zona magazinului. Valoarea estimată a acestui tronson de drum paralel cu centura, de o lungime de aproximativ 700 metri, este de 3,4 milioane lui cu TVA, iar lucrările sunt estimate a se realiza în 4 luni, ele începând în toamnă.
O altă lucrare care va asigura, tot pe partea dreaptă dinspre Calea Aradului spre Nufărul, un acces mai bun în centură este o bandă colectoare care pleacă din Parcul Idustrial nr. II, de pe strada Anghel Saligny, către pasajul suprateran peste centură care leagă cartierul Grigorescu de strada Thurzo Sandor de oraș.
„Avem contractul în derulare, pe partea de proiectare, la finalul lunii iulie documentația ne va fi predată, vom aproba indicatorii și vom demara procedurile de licitație, în așa fel încât conducătorii auto să poată vira direct dreapta spre Nufărul. Astfel zona Universității va fi mai eliberată”, a menționat primarul.
Coridorul verde din strada Barcăului
În ședința Consiliului Local de azi s-a aprobat un alt proiect important, respectiv cheltuielile legate de proiectul „Coridor verde din str. Barcăului”.
Acesta este finanțat prin Programul Operațional regional 2014 -2020.
Valoarea totală a proiectului este de 10.157.395,51 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a municipiului Oradea reprezentâd achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 197.305 lei.
Proiectul se derulează prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea.
„Estimăm că în următoarele două săptămâni vom semna contractul de finanțare, după care următorul pas va fi semnarea contractului de proiectare și execuție. Estimăm că undeva în lunile august – septembrie să înceapă lucrările, astfel ca în primăvara anului viitor să putem avea aici un parc. Îmi cer scuze riveranilor de pe strada Barcăului pentru disconfortul creat în această zonă, pentru praful și zgomotele de la picamere”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Parcare supraetajată între strada Aurel Lazăr și strada Iosif Vulcan
În ședința Consiliului Local de azi s-a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei parcări supraetajate între strada Aurel Lazăr și strada Iosif Vulcan, parcare care va avea 147 de locuri.
Valoarea investiției este de 3 milioane de euro, inclusiv partea de exproprieri, iar termenul de realizare este de 12 luni.
Obiectivul general al acestei investiții este armonizarea viitoarelor proiecte de pietonalizare a str. Libertății și a str. Aurel Lazăr, a Pieței Ferdinand, precum și a modernizării str. Iosif Vulcan, prin care se va renunța la o parte din locurile de parcare de la sol, astfel că parcarea propusă între strada Aurel Lazăr și strada Iosif Vulcan va rezolva acest deficit al locurilor de parcare.