Prima prognoză pentru vara anului 2023 a fost realizată de severe-weather.eu, care a compilat date istorice și date atmosferice pentru a genera un model legat de cum ar putea fi vremea în lunile fierbinți ale acestui an.
Prognoza sezonieră se concentrează pe sistemele de presiune pe scară largă și pe poziționarea fluxurilor de aer.
În emisfera nordică, acest sezon de vară viitor va fi o perioadă de tranziție între La Nina și El Nino, dând altor factori mai multă importanță până când schimbarea este completă.
”Ne place să folosim două sisteme de prognoză foarte diferite, care ne ajută să vedem mai multe scenarii potențiale. De asemenea, ne ajută să vedem cât de bine se pune modelul de vreme în acord cu o anumită tendință. Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu (ECMWF) a realizat cel mai bun model de prognoză. Dar nici un sistem de prognoză pe termen lung/sezon nu poate fi numit „de încredere”. Acest lucru se datorează faptului că ne uităm doar la tendințe și la modul în care modelele meteorologice evoluează la scară largă și pe perioade mai lungi”, precizează meteorologii.
În vara anului 2023, o zonă de înaltă presiune mai puternică se va regăsi în nord-vestul Europei, în special în Regatul Unit și Irlanda. Un astfel de sistem puternic poate avea o influență pe scară largă asupra modelelor meteorologice de vară în Europa.Privind mai de aproape modelul de temperatură din Europa, vedem vreme mai caldă decât în mod normal pe cea mai mare parte a continentului, scrie ziare.com. Excepția se regăsește însă spre nord-est, prognozată a fi sub influența unui flux de nord. Aceasta este creată de rotația în sensul acelor de ceasornic a sistemului de înaltă presiune peste nord-vestul Europei.
În ceea ce privește precipitațiile, putem vedea condiții mai secetoase prognozate în centrul și nordul Europei în zona de înaltă presiune. Cu toate acestea, condițiile mai umede sunt prognozate în părțile centrale-sud ale continentului, indicând, de asemenea, un sezon de furtună mai activ.
Privind mai aproape vara europeană a acestui an, meteorologii constată că temperaturile de suprafață sunt mai fierbinți decât în mod normal pe cea mai mare parte a continentului.