Un profesor de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea s-a ales cu plângere penală din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, astfel că s-a ales cu o amendă de 2.500 lei, după ce i-a instigat pe elevi, în timpul unei ore de curs să nu poarte mască. Cadrul didactic și-a filmat „discursul”, după care l-a postat pe o rețea de socializare.

Înregistrarea video a fost postată marţi pe contul de Facebook al profesorului care poartă o mască de clovn și care spune că protestează astfel pentru că „Guvernul ne obligă să purtăm măşti, ne determină să ne comportăm şi să fim ca nişte animăluţe în ţarc”.

„Haideţi să vedem cum arată animăluţele din jurul nostru, care nu au voie să părăsească ţarcul, au doar cinci minute de pauză, n-au voie să-şi dea măştile jos, merg la toaletă pe rând, dacă vor să tragă o gură de aer tot aşa pe rând, îşi dă masca jos şi se duc la geam să respire”, spune profesorul, în timp ce se filmează pe el şi pe elevii de clasa a XI-a, care au feţele acoperite cu niște măști obișnuite, fără a fi clar dacă poartă și măşti de protecţie, aşa cum sunt obligaţi.

La un moment dat,profesorul Pop îşi dă jos masca de clovn şi se vede că poartă o mască de protecţie sub bărbie, dar pe care o dă jos, încăîlcând astfel normele legale cu privire la purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ. Ba mai mult, el face și propagandă politică în timpul orei de curs.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a demarat o cercetare disciplinară a profesorului Nelu Pop, însă a depus și o plângere penală împotriva acestuia, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

„Urmare a apariției în spațiul public, în ziua de 23.09.2020, a imaginilor privind pe profesorul din cadul Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea, ce instiga în timpul orelor de curs, la neportul măștii de protecție de către elevi în unitățile de învățământ, la nivelul IPJ. Bihor s-a luat măsura verificării situației prezentate. Cu această ocazie, s-a stabilit că profesorul în cauză a încălcat prevederile legale în domeniul protecției sanitare și s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă a acestuia (2.500 lei ), conform prev. art. 65 lit h din Legea nr. 55/2020, raportat la art. 1 Anexa 2 din HG 782/2020, pentru neportul măștii de protecție în spații publice închise/la locul de muncă”, a transmis IPJ Bihor, într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, Nelu Pop a scris, miercuri, pe contul său de Facebook faptul că își susține „în continuare punctul de vedere”, fiindcă își dorește pentru copii săi să se poată exprima liber.

„Da…., am avut parte de o dimineață deosebită…
Vreau să vă anunț pe această cale că îmi susțin în continuare punctul de vedere, adică nu sunt de acord cu purtarea maștii în timpul orelor de curs. De ce ?
Păi atâta timp cât elevii stau și socializează împreună înainte și după orele de curs fără mască pe gură, stau înghesuiți la poarta școlii să li se ia temperatura…. înainte de gard nu iau COVID ??? decât după gard, în sala de curs???
Nu am îndemnat nici un adolescent să nu poarte mască, nu am îndemnat pe nimeni să nu respecte legea.
Dar cum rămâne cu art.30 din Constituția României, articol care ne spune că avem dreptul de a ne exprima liberi, fără nici o constrângere.
Dacă și libertatea de exprimare a opiniilor personale a ajuns o problemă reală pentru instituțiile statului, atunci ne întoarcem în comunism…
Am pretenția că trăiesc intr-o țară Democrată, liberă, care își respectă cetățeii.
Dacă ni se ia și dreptul la o exprimare liberă unde ajungem ???? Sclavi totali, supuși peste măsură????
Eu imi doresc pentru copiii mei să se poată exprima liber, îmi îndemn copiii să respecte legea, dar să-și cunoască și să lupte pentru drepturile lor”, a scris Nelu Pop pe Facebook.

Sursa: Realitatea de Bihor