Acuzații grave la adresa liberalului Sebastian Burduja, fost ministru al Digitalizării în guvernul Ciucă și viitor ministru al Energiei, în cabinetul Ciolacu. Federația Sindicală din învățământ superior și cercetare științifică cere DNA să deschidă o anchetă, invocând „fraudele ce se preconizează a fi comise la Ministerul cercetării, inovării și digitalizării la final mandatului ministrului Sebastian Burduja pentru ocuparea unor posturi de director general în institute naționale de Cercetare-Dezvoltare.
Scrisoarea deschisă a Federației „Hermes” este adresată atât noului premier Marcel Ciolacu și noului ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării desemnat, Bogdan Ivan, cât și Direcției Naționale Anticorupție.
„Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică, luând act de fraudele ce se preconizează a fi comise la Ministerul cercetării, inovării și digitalizării la final mandatului ministrului Sebastian Burduja în ceea ce privește 17 concursuri pentru ocuparea funcției de director general la 17 Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare, solicită noii administrații centrale a statului să intervină pentru restabilirea legalității în sistemul național de cercetare științifică și DNA să deschidă cu celeritate o anchetă la MCID pentru redarea credibilității cercetării românești esuată în acte de corupție fără precedent.”
Semnatarii scrisorii avertizează că numirile pe care ar intenționa să le facă Burudja la final de mandat ridică nu doar semne de întrebare privind capacitatea managerială a celor nominalizați, ci încalcă și reglementări în vigoare.
„Înainte de plecarea din fruntea Ministerului Cercetării Sebastian Burduja se pregăteste să dea cea mai cruntă lovitură Institutelor Naționale de Cercetare Dezvoltare prin înscăunarea, pentru patru ani, în funcțiile de director general la 17 dintre INCD a unor personae care nu îndeplinesc condițiile minime legale prevăzute de legea cercetării (OG 57/2002) și metodologia de concurs (HG 576/2016). Legea stabilește condițiile minime pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, adică să dețină gradul de cercetător științific gradul II cel puțin și să aiba atestat de management în cercetare. În plus, Metodologia de concurs prevede că sunt eligibili numai candidații care au deținut pentru 5 ani cel puțin o funcție de conducere în cercetare (director, șef compartiment cercetare, președinte Consiliu științific). Comisiile de concurs și secretariatul tehnic numite de Sebastian Burduja au declarant eligibili candidați care nu au atestat de management în cercetare, ci numai de manager de proiect, care este cu totul altceva, iar mulți dintre candidați nu au deținut funcții de conducere timp de 5 ani anterior depunerii dosarului. În această situație se află și membri influenți ai PNL care urmează să fie ”unși” directori generali ai unor INCD-uri.
Federația Sindicală Hermes a solicitat ministrului Burduja să renunțe la această mare ilegalitate.
Solicităm Direcției Naționale Anticorupție să să demareze de urgență o anchetă la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru oprirea acestei fraude majore, cu consecințe deosebit de grave pentru sistemul de cercetare.
Solicităm primului ministru desemnat și ministrului cercetării desemnat să se implice cu maximă celeritate și fermitate în stoparea fraudei de la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori generali în 17 INCD-uri,”
Lista celor 17 Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare
https://www.mcid.gov.ro/category/cariera/page/2/
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000 București
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată – INCEMC Timișoara
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – INFLPR
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile Pielărie – I.N.C.D.T.P. Bucuresti
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare – I.N.C.D.T.I.M,
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism – I.N.C.D.T. București
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării – I.N.C.D.M.T.M. Bucureşti
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei şi Teledetecţiei – I.G.R. Bucureşti
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică – ICMET Craiova
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică – ICCF Bucureşti