Tribunalul Bihor a respins pe 4 octombrie 2018, ca nefondat apelul civil introdus de Parohia Romano-Catolică Olosig – Oradea – Filiala Capela Sf.Ladislau, împotriva sentinței din 6 octombrie 2017 pronunțată de Judecătoria Oradea, pe care o păstrează în totalitate ca definitivă.

Prin acțiunea înregistrată la instanță în 2015, Parohia Romano-Catolică Olosig Oradea – Filiala Capela Sf.Ladislau a solicitat instanței de judecată a constata calitatea sa de succesor în drepturi și obligații a fostei Asociațiuni pentru Cerșetori și Copii Părăsiți Sfântul Ladislau din Oradea, cu scopul de a obține retrocedarea în natură a imobilului situat în Oradea, strada Mihai Eminescu nr. 28 (unde funcționează Școala Szacsvay Imre) respectiv Roman Ciorogariu, nr. 41 (imobil ce are destinație rezidențială). Instanța a respins acțiunea Parohiei prin hotărârea dată în 2017 iar în urma apelului instanța a menținut ca definitivă hotărârea de respingere a acțiunii pronunțată de instanța de fond. Ca atare, Municipiul Oradea rămâne administratorul imobilului, în numele statului român și drept consecință poate demara investiții în acest imobil.

Având în vedere acest litigiu care durează din 2015, Primăria Oradea nu a putut realiza până în prezent lucrări de investiții la Școala Szacsvay Imre, fiind nelegală repartizarea de sume pentru finanțarea unor obiective care nu sunt în proprietatea publică sau privată a municipiului.

„Având în vedere că s-a obținut o sentință definitivă, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, Primăria Oradea va demara lucrările de asfaltare a curții Școlii Szacsvay Imre, lucrare pentru care avem deja un contract în vigoare cu constructorul, dar care nu s-a pus în practică până acum deoarece așteptam clarificarea situației juridice. În paralel, Primăria Oradea va demara procedurile și etapele necesare reabilitării fațadei acestei clădiri”, a declarat domnul Zatykó Gyula, consilier al primarului.