Primăria Oradea va prelungi cu o lună termenul de plată a impozitelor cu bonificaţie, până la 30 aprilie, în vederea evitării aglomeraţiei la ghişee, a anunţat miercuri instituţia, într-un comunicat.

Propus prin Direcţia Economică, proiectul de hotărâre prin care se prelungeşte termenul de plată a impozitelor până la 30 aprilie 2020 urmează să fie votat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 martie, informează agerpres

Prin acelaşi proiect de hotărâre se propune şi prelungirea cu o lună a termenului de depunere a rapoartelor de reevaluare a clădirilor, depunerea declaraţiilor fiscale modificate/rectificative şi depunerea cererilor pentru acordarea de facilităţi fiscale.

De asemenea, Direcţia Economică a Primăriei Oradea anunţă că nu se vor aplica amenzi pentru depunerea cu întârziere a declaraţiilor fiscale aferente tranzacţiilor de terenuri, clădiri, auto. Amenzile se suspendă până la 30 iunie 2020.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie a anului respectiv, a impozitului pe clădiri, terenuri şi autovehicule, integral, pentru întregul an de către contribuabili se acordă o bonificaţie (reducere) stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

La nivelul Municipiului Oradea, bonificaţia fiscală (reducerea) este diferenţiată în funcţie de modalitatea de plată, având drept scop încurajarea plăţilor online, reducerea numărului de contribuabili de la ghişee şi a timpilor de aşteptare la plata impozitelor şi taxelor locale, astfel: 8% – în cazul achitării online prin intermediul site-urilor www.oradea.rowww.ghiseul.ro şi aplicaţia „Plata Impozite MobilePay”, respectiv 4% – în cazul achitării la ghişeele Primăriei, Poşta Română, C.E.C., prin P.O.S., prin internet banking sau prin ordin de plată.

Plăţile pe site-ul Primăriei Oradea se pot face prin intermediul Ghişeului Online, unde, alături de plata impozitelor, se pot depune declaraţii fiscale şi se pot obţine certificate fiscale.

Primăria recomandă cetăţenilor să opteze pentru vizita la ghişeele Primăriei în alte zile decât cele de luni şi marţi. În aceste zile este o afluenţă mare ca urmare a tranzacţiilor cu autoturisme şi plata amenzilor contravenţionale din perioada weekend-ului, cu termen de plată redus în prima zi lucrătoare.

Tot în vederea evitării aglomeraţiei la ghişee, se recomandă transmiterea documentelor prin poştă/curierat, sau depunerea documentelor la registratură în vederea procesării ulterioare. Primăria Oradea va transmite răspunsul pe e-mail (dacă persoana şi-a dat acordul pentru acest mod de comunicare) sau va trimite notificare prin SMS/telefon pentru ridicarea răspunsului, se mai arată în comunicat.