Primăria Oradea organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu.
Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect – Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.
Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.
În conformitate cu abordarea de la nivel internaţional, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural.
Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.
Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes” din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network” din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.
La fel ca și în celelalte țări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activități specifice are ca scop conștientizarea în rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau.
Activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 10 iunie
Activităţile dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau care se vor desfășura în 10 iunie în Oradea sunt următoarele:
– ora 10:00 – prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage.
– ora 12:00 – Casa Darvas – La Roche: vernisajul expoziţiei Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage.
– ora 13:00-16:00 – Casa Darvas – La Roche: conferinţa Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.
– vizitarea gratuită a Casei Darvas – La Roche pe tot parcursul programului, între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00 (număr limitat la 20 de persoane într-un grup).
Evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 12 – 13 iunie (sâmbătă și duminică)
Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe.
Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult.
Evenimente pentru copii
10.00-12.00
- ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;
- întâlnire cu Prinţesa Fluture;
- jocuri cu baloane de săpun;
- alaiul copiilor în costume zoomorfe, alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri.
18.00-20.00
- ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;
- întâlnire cu Prinţesa Fluture;
- jocuri cu baloane de săpun;
- alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri.
Evenimente pentru adulți
Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate – organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche).
Tururile ghidate sunt limitate la 20 de persoane/grup, pe un traseu tematic care are loc în premieră despre decorațiuni zoomorfe Art Nouveau în Oradea.
Ghidajul va fi coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanți în cadrul proiectului „Vocabularul elevului turist.”
Traseu va fi următorul: strada Vasile Alecsandri nr. 1 – Palatul Moskovits Adolf și Fii, Piața Unirii – Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu – Casa dr. Nemes Aron, Piața Ferdinand – Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 – Casa Fodor şi Casa Darvas – La Roche.
Pornirea cu fiecare grup se va face din strada Vasile Alecsandri nr. 1 – Palatul Moskovits Adolf și Fii.
Înscrierea participanţilor la tururile ghidate se face online pe pagina de facebook Oradea Heritage, în perioada 08 – 11 iunie 2021, până la ora 12.00.
Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât și duminică, 13 iunie în limbile română (Ro), maghiară (Hu) și engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN).
Evenimente găzduite de Casa Darvas – La Roche
Casa Darvas – La Roche va găzdui în data de 12 și 13 iulie expoziţia „Decoraţiuni zoomorfe” și vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe”.
Intrarea în Casa Darvas – La Roche se va face din strada Libertăţii.
Programul activităților va fi următorul:
18.00-20.00
– prezentarea expoziţiei – Decoraţiuni zoomorfe – Art Nouveau în România – alături de arhitect Vida Mara şi istoric Matei Flavia, masterand în „Patrimoniu cultural şi studii evreieşti” la CEU Viena. Eveniment organizat de Oradea Heritage, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului.
– vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe” (Art Nouveau Without Borders), 60 min. – trei reprezentaţii (acces limitat 20 persoane).
Sursa: Realitatea de Bihor