Primarul Ilie Bolojan împreună cu directorul economic al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea a susținut azi, 19 octombrie, o conferință de presă în care au prezentat principalele măsuri de sprijinire a domeniului IT în municipiul Oradea. Aceste măsuri se regăsesc în programul „Realizează-te în Oradea!”, al cărui obiectiv principal este creșterea gradului de interacțiune între municipalitate, liceele orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor de a rămâne sau de a reveni în Oradea.
La conferința de presă a participat și Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC SMARTWARE SRL.
Astăzi, pilonii economiei Municipiului Oradea sunt reprezentați de comerț, industrie, construcții și transporturi. Aceste sectoare de activitate sunt însă limitate în dezvoltare de infrastructură și de forța de muncă disponibilă.
Dacă în trecut, se aștepta ca economia locală să evolueze pe aceleaşi principii extensive, dominate de proiecte industriale și rezidenţiale, în prezent înţelegem că pentru a asigura dezvoltarea economică viitoare trebuie să ne așteptăm la transformări structurale. Astfel, alături de sectoarele reprezentantive astăzi, trebuie susținută dezvoltarea serviciilor turistice și cele de IT, care pot dinamiza o economie locală sustenabilă.
Motoare de dezvoltare pentru economia orădeană
Primarul Ilie Bolojan a amintit domeniile importante care trebuie avute în vedere pentru a crea condițiile care să mențină dezvoltarea orașului în ritmuri importante în anii următori: dezvoltarea sectorului IT, o bună conectivitate la sistemul european de transport, dezvoltarea învățământului universitar, dezvoltarea zonei de turism, inclusiv a sectorului de turism balnear.
„Nu o primărie schimbă fața unui oraș și nu un guvern rezolvă problemele cetățenilor, ci o primărie și un guvern sprijină cetățenii să schimbe fața unui oraș și a unei țări. Industria va ajunge la un nivel de consolidare, care nu ne va mai permite ca, doar bazându-ne pe industrie, să susținem acest ritm de dezvoltare. Orașul Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci are o politică de a investi în dezvoltare. Astfel, am gândit un pachet de servicii care să îi rețină pe tinerii talentați în Oradea. Principalul nostru scop este să asigurăm motoare de dezvoltare pentru economia orădeană”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Astfel, Primăria Oradea va avea în fiecare an bugete dedicate proiectelor din domeniul IT care se desfășoară în Oradea. Primăria Oradea se va asocia cu antreprenori care au deja expertiză în piața IT. De menționat că vor putea veni și antreprenori din alte orașe care vor dori să își dezvolte afaceri IT la Oradea. Cei care vor beneficia de aceste credite vor putea deveni acționari la companiile respective.
„Realizează-te în Oradea!”- program elaborat de Primăria Oradea și firmele locale din domeniul IT
Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.
Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT, au elaborat un program de măsuri intitulat „Realizează-te în Oradea!”.
Pachetul de măsuri propus în acest program cuprinde:
– Constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT
– Reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT
– Susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă)
– Organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale
– Încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).
Companiile din sfera IT vor oferi mentorat tinerilor antreprenori
Dl. Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC SMARTWARE SRL, dar și al companiilor care activează în domeniul IT local, a vorbit despre Oradea ca despre orașul care va deveni în următorii 5 ani unul foarte important pe harta IT-ului românesc.
„În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă.”
Măsuri pe trei paliere: licee, universitate și companii locale din domeniul IT
Directorul economic al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a explicat situația de facto: „Sistemul IT are o capacitate de extindere exponențială, el fiind foarte atractiv pentru forța de muncă. Am sesizat că există un număr mare de firme cu puțini angajați, puține sunt cele care au peste 100 de angajați. Acest lucru ne arată că sectorul IT crește prin proiecte individuale. Am constatat, de asemenea, existența unui număr mic de specialiști, pentru că mulți liceeni înscriși la profile matematică-informatică iau calea altor centre universitare. Universitatea Oradea are însă o bază didactică solidă și poate contribui la pregătirea universitară a acestor elevi. Pentru atingerea acestor obiective și pentru implicarea activă a tuturor factorilor angrenați în realizarea acestui deziderat, municipalitatea orădeană propune o serie de măsuri structurate pe 3 paliere: nivelul liceelor, respectiv profilul real, specializarea matematică/ informatică, nivelul universitar și nivelul companiilor locale din domeniul IT.
Într-o primă fază, programul „Realizează-te în Oradea!” va intra în dezbatere publică, probabil va suferi unele modificări, după care va fi supus aprobării Consiliului Local.
În acest moment, programul „Realizează-te în Oradea!” cuprinde următoarele măsuri:
1. Acordarea de burse elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, înscriși la liceele/colegiile din învățământul preuniversitar de stat din rețeaua școlară a Municipiului Oradea, profilul real, specializarea matematică/informatică, în sumă de 200 lei lună.
Bursa va fi finanțată din bugetul local al Municipiului Oradea și se va acorda elevilor din clasa a XI-a, începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul școlar 2018-2019, bursele se vor acorda atât pentru clasa a XI-a cât și pentru clasa a XII-a, începând din luna februarie a anului 2019.
2. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.
3. Acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.
Măsura urmează a fi implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
4. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.
Fondul de investiții va fi administrat de o societate comercială pe acțiuni înființată de Municipiul Oradea (prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea) împreună cu companii cu experiență în domeniul IT&C.