Viceprimarul Mircea Mălan a susținut miercuri, 10 octombrie, o conferință de presă cu privire la proiectul prin care Primăria Oradea vrea să încurajeze transportul cu vehicule electrice în orașul nostru.

„Este evident că pentru a crește nivelul de trai al orădenilor e nevoie de aer curat și de un mediu sănătos. O bună parte din poluarea urbană este cauzată de transportul rutier. Transportul cu vehicule electrice coroborat cu energia electrică produsă prin resurse nepoluante duce la reducerea gazelor cu efect de seră și la îmbunătățirea calității aerului. Uniunea Europeană pune accent îl ultima perioadă pe dezvoltarea electromobilității. Avem acum la îndemână un program care se derulează prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, program care urmărește să sprijine orașele reședință de județ să instaleze stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Perioada de depunere a cererii de finanțare este 18 octombrie – 16 noiembrie. În acest context, Primăria Oradea a decis să aplice în cadrul acestui program”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate și la definitivarea numărului și locațiilor stațiilor de reîncărcare. Practic, se încearcă accesarea în întregime a sumei avute la dispoziție, de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Condițiile sunt ca municipiul să fie proprietar al terenului pe care se amenajează aceste spații, să nu existe ipoteci sau alte sarcini pe acel teren, să existe un acces neîngrădit la aceste stații, să existe suficentă putere la rețeaua electrică din zonă, pentru că aceste spații sunt mari consumatoare de energie.

Practic, prin program există 190.000 de lei pentru fiecare post de reîncărcare. Contribuția orașului Oradea va fi de 10% din cheltuielile eligibile.

„Am decis ca indiferent de soarta proiectului pe care îl depunem spre finanțare, să montăm în Oradea stații de încărcare a mijloacelor electrice, chiar dacă nu toate aceste stații vor fi stații cu încărcare rapidă. Diferența de preț e destul de mare. Astfel, o stație cu încărcare normală costă undeva între 2.000 și 5.000 de euro, iar o stație cu încărcare rapidă costă undeva între 25.000 și 40.000 de euro. Vreau să adresez un îndemn orădenilor pentru a veni în continuare cu sugestii pentru a găsi cea mai bună soluție”, a completat viceprimarul Mircea Mălan.

Totodată, s-au purtat discuții cu mai mulți agenți economici din domeniul hotelier să monteze cel puțin o stație cu încărcare normală până la 1 ianuarie 2020, existând foarte multe cereri în acest sens de la cei care tranzitează Oradea și folosesc serviciile hoteliere din municipiu. Toate aceste stații de încărcare vor forma o rețea și vor putea fi accesate prin GPS de orice persoană interesată.