În urma obținerii tuturor avizelor necesare, statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii va fi demontată, în locul ei urmând să fie amplasată statuia Regelui Ferdinand.

În data de 6 mai 2019, Primăria municipiului Oradea a obținut de la Ministerul Culturii și Identității Naționale avizul de relocare provizorie a statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii.

În baza unui protocol semnat cu Universitatea din Oradea, statuia ar urma să fie depozitată în spațiul Facultății de Arte, unde va intra într-un proces de recondiționare/reabilitare.

După finalizarea lucrărilor din Piața Emanuil Gojdu, statuia lui Mihai Viteazul va fi montată în fața Catedralei Ortodoxe, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea. Pentru această locație Primăria municipiului Oradea a obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Având în vedere obținerea avizului, Instituția Arhitectului Șef a emis astăzi, 7 mai, autorizația de relocare provizorie a statuii lui Mihai Viteazul, iar Primăria Oradea va începe în cursul acestei luni demontarea statuii lui Mihai Viteazul și montarea în locul ei a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, pe vechiul amplasament al acesteia.

În condițiile în care operațiunile de demontare și montare vor decurge normal, intenționăm să dezvelim statuia Regelui Ferdinand în data de 23 mai 2019, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a familiei regale la Oradea.