Luni, 17 decembrie 2018, la ședința Senatului Universității din Oradea trebuia să se aprobe proiectul pentru construirea unui cămin, proiect propus de rectorul Constantin Bungău și de primarul Ilie Bolojan ce ar urma să fie realizat în parteneriat de universitate și primărie.
Consiliul Local Oradea a aprobat un protocol care prevede investiţia în campusul universitar, dar Senatul Universității a insistat că înainte de demararea lucrărilor trebuie obţinut acordul proprietarului terenului și anume, Ministerul Finanţelor, printr-o hotărâre de Guvern. În condițiile în care Universitatea este administratorul terenului, Primăria Oradea consideră „că nu se impune necesitatea obţinerii autorizaţiei exprese prin hotărâre de Guvern”.
Deoarece senatorii universității au dorit ca imobilul să fie trecut în subordinea instituției pe termen nelimitat, dar având în vedere că legea nu permite predarea unei clădiri pe perioadă nedeterminată, primarul Ilie Bolojan a propus formula „minim 20 de ani”, considerată echitabilă.
În urma acestor divergențe de opinie și pentru a lămuri situația, primarul Ilie Bolojan și rectorul Constantin Bungău au participat la ședința de luni a Senatului Universității din Oradea. După ce părțile și-au expus opiniile, majoritatea senatorilor ar fi vrut să se supună la vot propunerea, iar Senatul să voteze în cunoștință de cauză, în favoarea proiectului. Însă, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea a refuzat să supună proiectul la vot, după aproape două ore de dezbateri.
Senatorii ar fi vrut să voteze protocolul de asociere și să îl mandateze pe rectorul Bungău să mențină legătura cu Ministerul pentru a îndeplini toate condițiile legale. Soluția propusă de vicepreşedintele Senatului, Cristian Grava, nu a mai fost supusă la vot, președintele Curilă blocând practic asocierea și dezvoltarea Universității.
În urma acestui refuz de a supune propunerea la vot, mai mulți senatori au părăsit ședința care astfel a rămas fără cvorum iar președintele Curilă nu a mai putut să își finalizeze ordinea de zi, convocând o nouă ședință pentru astăzi, 18 decembrie 2018.
În urma acestor evenimente, studenții senatori au reacționat vehement la adresa președintelui Curilă, acuzat că blochează parteneriatul cu Primăria Oradea. ”Considerăm că ce s-a întâmplat astăzi în ședinta Senatului UO este de neacceptat. Președintele Senatului Universității din Oradea a refuzat să supună la vot Senatului Universitar propunerea de construire a două cămine studențești de către Primăria Oradea. În semn de protest, studenții senatori împreună cu un număr considerabil de cadre didactice membre în senat, am părăsit ședința de senat de astăzi. Suntem de părere că propunerea Primăriei Oradea este binevenită pentru studenții Universității din Oradea, având în vedere că în acest an câteva sute de studenți nu au prins loc în căminele universității” transmit aceștia pe pagina de facebook.
*Update: președintele Curilă nu a supus la vot asocierea cu Primăria Oradea nici în ședința de marți, 18 decembrie 2018. Astfel, sunt șanse să se piardă finanțarea pentru proiect.