Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea a ajuns la final. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului este decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt – secțiunea concurs, care se află la cea de XXIV-a ediție.

Selecția FESTIVALULUI DE TEATRU SCURT a fost realizată anul acesta de către Victoria Balint – șef birou proiecte culturale și relații cu publicul la Teatrul Regina Maria. În concurs au intrat următoarele spectacole:

1. BEZNĂ DE MINĂ – Teatrul Szigligeti, Oradea
2. O LECȚIE DE BUNE MANIERE – Teatrul Evreiesc de Stat, București
3. PULVERIZARE – Teatrul Apollo 111, București
4. ZEUL MĂCELULUI – Teatrul „Mihai Eminescu”, Botoșani
5. REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE – Teatrul „Jean Bart”, Tulcea
6. GARDENIA – Teatrul Odeon, București
7. ULUITOARELE NUMERE DE SINGURĂTATE ALE LUI EDWARD GANT – Teatrul „Fani Tardini”, Galați
8. TRATUFFE – Teatrul „Maria Filotti”, Brăila
9. ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL MACBETH – Teatrul Regina Maria, Oradea
10. VÂRSTELE LUNII – UNTEATRU, București
11. TATĂL – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
12. CAPU’ DE BIZON – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”
13. DRAGĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ – Teatrul Municipal Baia Mare

Anul acesta două jurii au analizat și au acordat premii: un juriu format din patru studenți de la facultăți de teatru prestigioase din țară, din care fac parte ELENA-ANTOANETA RĂCHITAN, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica „I. L. Caragiale”, București, specializarea TEATROLOGIE, IRINA SABĂU-BĂLAN, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE, TUDOR NICORICI, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea TEATROLOGIE și VLAD HANEȘ, de la Facultatea de Teatru – Universitatea de Arte Târgu Mureș, specializarea ACTORIE și juriul format din cinci mari personalități din lumea teatrului, care i-a avut în componența sa pe criticii de teatru ION PARHON, ELISABETA POP și actorii CRISTIAN ȘOFRON, TEODOR CORBAN și RICHARD BALINT.

Juriul studenților a acordat următoarele premii:
Ø Premiul pentru cel mai bun spectacol, care îi revine spectacolului „PULVERIZARE”, de la Teatrul APOLLO 111 din București
Ø Premiul pentru cea mai bună regie, care îi revine domnului Zoltán Balázs, pentru spectacolul „GARDENIA”, de la Teatrul Odeon din București.
Ø Premiul pentru cea mai bună scenografie, care îi revine doamnei Roxana Ionescu pentru spectacolul „IN INIMA NOPȚII – EPISODUL MACBETH” de la Teatrul Regina Maria din Oradea.
Ø Premiul pentru cea mai bună actriță, care îi revine doamnei Irina Naum, pentru rolul Maureen Folan din spectacolul „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.
Ø Premiul pentru cel mai bun actor, care îi revine domnului Ovidiu Ghiniță, pentru rolul Andre, din spectacolul „TATĂL”, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Juriul Festivalului de Teatru Scurt a hotărât acordarea următoarelor premii:

1. Premiul pentru cea mai bună actriţă:
Nominalizări:
· Liliana Ghiţă – care interpretează rolul Mag Folan din spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane” – Teatrul „Jean Bart”, Tulcea
· Irina Naum – care interpretează rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane” – Teatrul „Jean Bart”, Tulcea
· Inna Andriucă – care interpretează rolul Elena Sergheevna în spectacolul „Dragă doamnă profesoară” – Teatrul Municipal Baia Mare
Premiul pentru cea mai bună actriţă se acordă doamnei:
IRINA NAUM pentru rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane”
Premiu oferit de Rotary Club Oradea Art Nouveau.

2. Premiul pentru cel mai bun actor:
Nominalizări:
· Ovidiu Ghiniţă – care interpretează rolul Andre în spectacolul TATĂL – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
· Ex aequo – Nicu Mihoc şi Dan Rădulescu care interpretează rolurile Don și Teach în spectacolul „Capul de bizon” – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu
· Ex aequo – Emilian Oprea şi Valentin Terente care interpretează rolurile Tartuffe și Orgon în spectacolul „Tartuffe – Teatrul „Maria Filotti”, Brăila
Premiul pentru cel mai bun actor se acordă domnului:
OVIDIU GHINIŢĂ pentru rolul Andre din spectacolul „TATĂL”.
Premiu oferit de Rotary Club Oradea.

3. Premiul pentru cea mai bună scenografie:
Nominalizări:
· Vlad Cristache – pentru scenografia spectacolului „Regina frumuseţii din Leenane” – Teatrul „Jean Bart”, Tulcea
· Tudor Prodan – pentru scenografia spectacolului „Tatăl” – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
· Constantin Ciubotariu (decor) și Andrada Chiriac (costume) – pentru scenografia spectacolului „Gardenia”, de la Teatrul Odeon, București
Premiul pentru cea mai bună scenografie se acordă lui:
Constantin Ciubotariu (decor) și Andradei Chiriac (costume) pentru scenografia spectacolului „Gardenia”, de la Teatrul Odeon, București
Premiu oferit de D&C Oradea.

4. Premiul pentru cea mai bună regie:
Nominalizări:
· Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Pulverizare”
· Zoltan Balazs pentru regia spectacolului „Gardenia”
· Vlad Cristache pentru regia spectacolului „Regina frumuseții din Leenane”
Premiul pentru cea mai bună regie se acordă ex aequo domnilor:
ANDREI MĂJERI pentru regia spectacolului „Pulverizare” şi ZOLTAN BALAZS pentru regia spectacolului „Gardenia”.
Premiul oferit de HOLCIM Oradea.

5. Premiul pentru cel mai bun spectacol:
Nominalizări:
· „GARDENIA”, de la Teatrul Odeon din București
· „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea
· „PULVERIZARE”, de la Teatrul Apollo 111 din București
Premiul revine spectacolului:
„REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.
Premiu oferit de RAIFFEISEN BANK.

De asemenea, juriul a decis să acorde două premii speciale:

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – care se acordă actriței MAIA MORGENSTERN pentru recitalul excepțional „O LECŢIE DE BUNE MANIERE”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, regia Alexandru Berceanu. Premiul este oferit Teatrul Regina Maria.

PREMIUL JURIULUI – care se acordă Teatrului Regina Maria pentru spectacolul „IN INIMA NOPŢII – EPISODUL MACBETH” – al treilea şi ultimul din proiectul care a durat trei stagiuni – pentru anvergura cultural artistică şi devoțiunea profesională a tuturor făptuitorilor lui.

De asemenea, un alt premiu cu totul special care s-a acordat anul acesta în cadrul festivalului este „PREMIUL SPECTATORULUI ORĂDEAN”, pentru spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău, de la Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, oferit de ITM SA Oradea – Uși metalice de înaltă siguranță.

Conducerea Teatrului Regina Maria a acordat și premiul pentru „Oamenii din spatele scenei”, cei care fac posibilă din punct de vedere tehnic întreaga magie de care ne bucurăm la fiecare spectacol.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.