Pompierii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe, în ultimele 24 de ore, inclusiv în Capitală pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Prin urmare, în cursul zilei de sâmbătă şi pe timpul nopţii, pompierii militari au acţionat în sprijinul populaţiei pentru evacuarea apei din 47 case, 2 incinte ale unor operatori economici, 2 subsoluri ale unor instituţii publice, 202 curţi, 5 anexe, 46 beciuri şi 5 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, a fost nevoie de intervenţia echipajelor operative pentru degajarea 11 copaci care au avariat 4 autoturisme şi au afectat acoperişul unei case.
Astfel, pompierii salvatorii au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe (AB, AR, AG, BV, CS, CJ, DB, DJ, GL, GR, GJ, HR, HD, IF, MH, MS, NT, SV, VL) şi municipiul Bucureşti, a transmis IGSU, într-un comunicat de presă.
Efecte semnificative au fost înregistrate în trei judeţe (Gorj, Dolj şi Caraş-Severin), unde au fost evacuate preventiv 107 persoane (GJ – 91, DJ – 4 şi CS – 12), la nivelul a 5 localităţi.
IGSU a mai transmis că datorită eforturilor conjugate ale forţelor implicate în gestionarea efectelor, inclusiv a reprezentanţilor Administraţiei Naţionale Apele Române, toate personale au revenit la locuinţele lor.
Din cauza apei şi aluviunilor acumulate, precum şi a copacilor căzuţi pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naţionale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 7/HD şi DN 74/AB) şi pe 5 drumuri judeţene (DJ 571B/CS, DJ 606C/DJ, DJ 641/DJ, DJ 687D/HD şi DJ 706/HD), iar pe 3 drumuri naţionale (DN 57B/CS, DN 66/HD, DN 74/AB) traficul s-a desfăşurat cu dificultate.
Totodată, circulaţia feroviară a fost temporar oprită pe Magistrala 100/MH, între loc. SIMIAN şi loc. ZEGAIA, situaţia fiind remediată, mai precizează sursa citată.
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost transmise 26 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, în 12 judeţe (AG, BN, DJ, GJ, HR, IS, MH, MS, OT, SB, TR şi VL).
La momentul raportării IGSU nu sunt intervenţii în desfăşurare.
De asemenea, în această dimineaţă, premierul Marcel Ciolacu a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, hotărârea nou adoptată asigurând acordarea de ajutoare umanitare ce constau în produse alimentare şi apă persoanelor din localitatea Greceşti, judeţul Dolj, afectate de inundaţii.
Totodată, în toată această perioadă, ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a fost în permanentă legătură cu conducerea DSU, pentru informarea cu celeritate asupra dinamicii situaţiilor din teren şi a măsurilor dispuse pentru gestionarea cu operativitate a efectelor înregistrate, mai arată informarea de presă a IGSU.
Având în vedere că încă este în vigoare o avertizare meteorologică ce vizează mai multe judeţe din ţară, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.
„Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă”, conform sursei menţionate.
IGSU reaminteşte populaţiei că înformații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.