În vederea diminuării, respectiv a stopării fenomenului persoanelor care apelează în mod repetat la mila publică, patrulele din cadrul Poliţiei Locale Oradea au desfăşurat acţiuni de identificare, sancţionare şi îndrumare către localitățile de domiciliu a persoanelor care stârnesc mila oamenilor prin false handicapuri, dar și a celor foarte insistenți, care deranjează locuitorii orașului.

Astfel, în perioada 01.04. – 23.04.2019, poliţiştii locali au identificat 15 de persoane apte de muncă care apelau, în mod repetat, la mila publică, în Municipiul Oradea. Persoanele au fost identificate, sancţionate şi îndrumate către localităţile de domiciliu, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 5000 lei.

De asemenea, zilnic polițiștii locali se confruntă cu situații în care persoanele care aplează la mila publică recurg la diverse trucuri pentru a stârni compasiunea cetățenilor și a obține foloase materiale. Astfel, au fost identificate persoane care pozau în cerșetori cu handicap, spre exemplu: orbi sau muți, cu membrele amputate sau fețe mutilate, care la verificările mai amănunțite ale polițiștilor locali s-au dovedit a fi perfect sănătoși.

În cursul zilei de 22.04.2019, polițiștii locali au identificat 3 persoane, care apelau în mod repetat la mila publică, pe raza Municipiului Oradea. În urma verificărilor, s-a constatat că persoanele identificate erau din Republica Moldova și apelau la mila publică sub pretextul că sunt surdo-muți. Doar pe parcursul unei zile, aceștia au reușit să adune suma de 500 lei, bani proveniți din cerșit.

Poliţia Locală Oradea solicită cetăţenilor să nu  încurajeze acest fenomen prin dăruirea de foloase băneşti persoanelor care apelează la mila publică, deoarece de cele mai multe ori s-a dovedit că banii sunt folosiţi în alte scopuri.

Acest fenomen nu poate fi eradicat decât cu participarea tuturor cetățenilor.

Pentru a semnala astfel de situaţii, cetăţenii pot apela numărul de telefon 0259.969 – Dispecerat.