Peste 600 de poliţişti bihoreni vor fi la datorie, pe timpul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) și în zilele libere următoare, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică.
Poliţiştii vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pentru salvarea de vieți.
În fiecare an, la data de 15 august, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc „Sfânta Maria Mare”, una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, eveniment religios cunoscut oficial în calendarul Bisericii Ortodoxe Române ca „Adormirea Maicii Domnului”.
În perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, în intervalul 15 – 18 august a.c., se estimează un aflux important de persoane în staţiunile turistice, zonele de agrement ori lăcaşurile de cult din judeţul Bihor, astfel că, pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică pe raza de competenţă, precum şi pentru asigurarea unei reacţii ferme şi a unei intervenţii rapide la solicitările cetăţenilor.
În acţiunile desfăşurate pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică în această perioadă sunt implicaţi peste 600 de poliţişti bihoreni din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, structura de arme, explozivi şi substanţe periculoase, alături de poliţişti din structura de poliţie transporturi şi de la alte formaţiuni de aplicare a legii.
Zilnic, peste 75 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona pe raza județului Bihor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a traficului rutier şi pietonal. Se va acorda o atenţie deosebită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează a se desfăşura manifestări religioase, activităţi culturale, sportive, de agrement etc., pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă.
Poliţiştii bihoreni vor acţiona în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii.
Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe drumurile naţionale, judeţene, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone. În scopul reducerii riscului rutier, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Poliţiştii rutieri bihoreni vor fi prezenţi în trafic, la orele de vârf, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.
Poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători, precum şi în staţii, triaje de cale ferată și aerogări.